Kek zbral igralce na Brdu, med njimi po daljšem času tudi Oblak

Brdo pri Kranju, 18. marca - Slovenska nogometna reprezentanca se je zbrala na Brdu pri Kranju, kjer je začela priprave na uvodni tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2020 21. marca v Haifi proti Izraelu in 24. marca v Stožicah proti Severni Makedoniji. Po daljšem času je spet na zboru tudi Jan Oblak.

Brdo pri Kranju.
Selektor slovenske nogometne reprezentance Matjaž Kek.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Že v nedeljo so z Nogometne zveze sporočili, da bo v Izrael potovala nekoliko spremenjena postava v primerjavi s prejšnji teden objavljenim seznamom.

Zaradi (za zdaj neznanih) osebnih razlogov ne bo bočnega branilca Nejca Skubica, ki ga je zamenjal Andraž Struna, zaradi poškodbe prsta na roki pa je s seznama odpadel tudi vratar Matic Kotnik, ki ga je zamenjal čuvaj mreže Gorice Grega Sorčan.

Sicer pa je selektor Matjaž Kek pojasnil, da ima nekaj težav Josip Iličić, ki je na prvenstveni tekmi z Atalanto dobil udarec in vadi po posebnem programu, Rene Krhin pri Nantesu ni igral zaradi poškodbe, zaradi angine pa je malo treniral in igral tudi Benjamin Verbič za kijevski Dinamo.

Zato pa je kljub porazih v ligi in ligi prvakov dobro razpoložen na Brdo prišel povratnik v reprezentanco Oblak. Ta v prejšnjem ciklu ni igral.

"V prvi vrsti sem jesensko akcijo izpustil zaradi poškodbe rame, čeprav sem igral in treniral, kolikor se je dal s pomočjo injekcij. Jesensko akcijo bi izpustil v vsakem primeru, ne glede na selektorja. Bile so sicer določene stvari, a o njih ne bom razglabljal po medijih," je dejal Oblak.

Ta pravi, da se počuti super, glede kapetanskega traku pa je odvrnil: "S selektorjem sva se pogovarjala, a o kapetanskem traku nič posebnega. To ni moj pogoj, niti ne sanjam o tem. Selektor se bo odločil, kakor se bo odločil, in bomo spoštovali. Kdorkoli bo kapetan, ali Bojan Jokić ali Miha Mevlja ali kdo drug, bomo to spoštovali."

Selektor Kek tudi ni konkretno odgovoril, kdaj bo znan kapetan. "Nekdo mora nositi trak. Je pa to stvar slačilnice in ob vseh drugih zadevah to zdaj ni toliko pomembno. Je pa tako, da ga lahko nosi nekdo, ki to spoštuje in ki to lahko tudi pokaže na in ob igrišču."

Glede tega, da bi mu kdo od soigralcev zameril odsotnost v prejšnjem ciklu, Oblak pravi, da ne pričakuje in da niti ni nobenih zamer z igralci, tudi glede sprejema navijačev se ne obremenjuje. "Upam, da bodo dobro sprejeli reprezentanco, kar se tiče mene, pa je njihova odločitev."

Vsekakor pa si želi priti na EP. "V karieri je veliko stvari, ki jih še nisem dosegel, in evropsko prvenstvo so ene mojih sanj. Podobno kot tudi osvojitev lige prvakov, ampak če cilje izpolniš v državnem dresu, je pomen tega dvakratni. Tu si rojen, tu si začel, rad bi prinesel dobro voljo vsem," pravi Oblak.

Dodaja, da so vsi prišli z ambicijami, željami in verjame, da se da s pozitivno energijo doseči velike stvari. Želi si tako zmago proti Izraelu kot proti Severni Makedonijo, "videli pa bomo, kako bo na terenu".

Slovenska vrsta bo ob današnjem v torek dopoldne opravila še zadnji trening pred popoldanskim odhodom v Haifo.

lr/tb
© STA, 2019