V času planiških poletov znova v veljavo poseben prometni režim

Ljubljana, 19. marca - Ob sklepu sezone smučarskih skakalcev v Planici je ta konec tedna pričakovati povečan promet proti Gorenjski, na regionalni cesti Kranjska Gora-Rateče pa bo spremenjen prometni režim. Od četrtka do nedelje bodo obiskovalcem na voljo brezplačni avtobusni krožni prevozi iz Kranjske Gore in okolice, proti Poncam se bo mogoče odpraviti tudi z vlakom.

Brezje.
Promet, obvoz, znak, zaprta cesta.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Prireditelji navijačem svetujejo, naj se v Planico ne odpravljajo z osebnimi vozili, saj bodo prednost prihoda in odhoda imeli avtobusi. Spodbujajo jih, naj uporabijo javni prevoz ali pa se iz Kranjske Gore in okoliških vasi proti Planici podajo peš ter tako prispevajo k projektu Planica za trajnostni razvoj.

Vstopna mesta za brezplačni avtobusni krožni prevoz bodo v Kranjski Gori na avtobusni postaji, pred osnovno šolo in banko SKB, v Podkorenu na avtobusni postaji ob regionalni cesti, v Ratečah ob krožišču za Planico in križišču Ledine ter izjemoma še na Petrolu v Podkorenu in Ratečah ter na parkirišču Zelenci.

Začetek prevozov z avtobusne postaje Kranjska Gora bo v četrtek ob 7.30, v petek ob 10. uri, v soboto ob šesti uri in v nedeljo ob 6.30. Krožni prevozi za akreditirane se prav tako začnejo nekaj ur pred tekmami, vstopno mesto pa je pred hotelom Kompas.

Tudi na relaciji Dovje-Mojstrana-Gozd Martuljek-Hotel Špik-Kranjska Gora-Planica bo od četrtka do nedelje na voljo brezplačen prevoz z avtobusom.

Prireditelji še posebej ob povratku iz Planice pozivajo k strpnosti, umirjenosti in pazljivosti. Vstopanje v avtobuse krožnega prevoza bodo usmerjali reditelji in varnostniki, ki bodo s pomočjo varnostnih ograj in nadzorovanih vhodov do avtobusov poskrbeli za čim manjšo gnečo in posledično hitrejši odhod.

V soboto in nedeljo velja poseben režim prometa in kontrole vstopnic. Avtobusi, minibusi in kombiji morajo imeti po navedbah prirediteljev parkirno nalepko, ki omogoča policistom in rediteljem hitrejšo selekcijo in s tem hitrejši dostop do parkirnih prostorov v Planici.

To nalepko je treba prilepiti na vidno mesto na vetrobranskem steklu. Nadzor posedovanja vstopnic potnikov v omenjenih vozilih se bo opravljal po principu selektivnega izločanja teh vozil na kontrolne površine.

Vozila, ki ne bodo imela parkirne nalepke, bodo na relaciji iz smeri Ljubljane na avtocesti usmerjena na parkirišče na platoju Karavanke, kjer bodo na podlagi predložitve vstopnic vseh potnikov oz. ob nakupu manjkajočih vstopnic, pridobila ustrezno nalepko.

Na tem območju bo veljal poseben prometni režim, ki bo omogočal vrnitev nazaj preko nadvozne pentlje na cesto proti Planici oz. za tiste, ki ne bodo želeli kupiti vstopnic, nazaj v smeri prihoda.

Do Kranjske Gore, Podkorena in Rateč se bo mogoče zapeljati tudi z avtobusi rednih linij z ljubljanske avtobusne postaje, Slovenske železnice pa že sedmo leto zapored ljubiteljem skokom nudijo možnost, da se v Planico pripeljejo z vlakom.

V dneh planiškega praznika bodo do Jesenic vozili redni vlaki s podaljšanim voznim redom, v soboto in nedeljo pa izredna vlaka do Hrušice. Od tod do Planice bo organiziran brezplačni prevoz z avtobusi in kombiji, z jeseniške železniške postaje pa bodo avtobusi vozili v povezavi z nekaterimi vlaki.

Za vse, ki bodo predložili vstopnico za planiško prireditev, bodo povratne vozovnice na voljo po precej nižji ceni. Za odrasle velja 50-odstotni, za otroke od 6. do 12. leta 75-odstotni popust, otroci do šestega leta v spremstvu staršev pa imajo vožnjo brezplačno.

Kot so v sporočilu za javnost še poudarili pri Slovenskih železnicah, so v preteklih letih v času planiškega praznika do Jesenic ali Hrušice prepeljali več kot 12.500 športnih navdušencev.

sl/gj
© STA, 2019