Zunanje ministrstvo ob mednarodnem dnevu žensk začenja projekt mlade veleposlanice

Ljubljana, 8. marca - Zunanje ministrstvo v sodelovanju s tujimi veleposlanicami v Sloveniji ob mednarodnem dnevu žensk začenja projekt mlade veleposlanice, katerega cilj je dijakinjam približati vlogo in aktivnosti žensk na področju mednarodnih odnosov, zunanjih zadev in diplomacije.

Ljubljana.
Poslovna ženska.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili z MZZ, enakost spolov in krepitev vloge žensk sodita med prioritetna področja delovanja slovenske zunanje politike. Napredek na tem področju je viden in pomemben, a so pred nami tudi številni izzivi, tako doma kot v mednarodni skupnosti. Spodbujanje enakih možnosti, vključno z enakostjo spolov in krepitvijo moči deklic in žensk, je prepoznano kot ključno za doseganje razvoja, temelj spoštovanja človekovih pravic in zagotavljanje družbene pravičnosti, poudarjajo v sporočilu za javnost.

Slovenija stremi k temu z aktivnostmi v mednarodnih organizacijah, v bilateralnih odnosih in s podporo razvojnim projektom na terenu. Na zunanjem ministrstvu si prizadevajo osveščati in namene spreminjati v dejanja, zato so zasnovali projekt mlade veleposlanice, ki ga je danes skupaj z nekaterimi veleposlanicami v Ljubljani odprla državna sekretarka Simona Leskovar.

V projektu bo sodelovalo deset dijakinj drugih in tretjih letnikov slovenskih srednjih šol, ki so bile izbrane s posebnim natečajem. Med letom jim bodo omogočili edinstven vpogled v aktivnosti slovenskih in tujih veleposlanic na področju diplomacije in mednarodnih odnosov, naslavljanja aktualnih globalnih vprašanj ter predstavljanja stališč in delovanja diplomaciji, gospodarstvu in širše.

Dijakinje bodo v sklopu projekta z veleposlanicami preživele dan na delovnem mestu. Udeležile se bodo več dogodkov z mednarodno vsebino, skupinskih in posameznih pogovorov in srečanj s predstavniki poslovnega, akademskega, kulturnega in športnega sveta, septembra pa bodo sodelovale na blejskem strateškem forumu za mlade.

"S projektom želimo mlade ženske spodbuditi k ambicioznem razmisleku o svoji prihodnosti in morebitni karieri na področju diplomacije in mednarodnih odnosov, vključno z aktivno participacijo pri iskanju odgovorov na vsa aktualna vprašanja globalne skupnosti," še dodajajo na MZZ.

jk/mc
© STA, 2019