Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vatikan napovedal preiskavo proti kardinalu Pellu glede spolnih zlorab

Vatikan, 27. februarja - Vatikan bo proti avstralskemu kardinalu Georgeu Pellu, ki ga je sodišče v Melbournu v torek spoznalo za krivega spolnih zlorab dveh mladoletnikov, uvedel notranjo preiskavo, je danes sporočil tiskovni predstavnik Vatikana Alessandro Gisotti.

Avstralija, Melbourne.
Sodišče v avstralskem Melbournu je kardinala Georgea Pella spoznalo za krivega posilstva dečka in nadlegovanja še enega otroka v 90. letih prejšnjega stoletja. Pell je tako postal najvišji predstavnik katoliške cerkve, ki je bil spoznan za krivega spolnih zlorab.
foto: dpa/STA

Kot je dejal, bo primer prevzela kongregacija za doktrino vere v skladu s postopki in časovnimi roki, ki jih predvideva kanonsko pravo. Preiskavi bi lahko sledilo sojenje na vatikanskem sodišču. To bi lahko imelo za posledico izključitev Pella iz duhovniških vrst, kar je najvišja kazen.

Gisotti je včeraj tvitnil, da Pell ni več prefekt sekretariata za gospodarstvo, kar je bil od leta 2014. Takšna imenovanja imajo sicer običajno petletni mandat. Pell je pred izbruhom afere veljal za enega najtesnejših sodelavcev papeža Frančiška.

mc/sk/mc
© STA, 2019