Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Nezdravljena izguba sluha v Sloveniji po podatkih Hear-it stane 600 milijonov evrov letno

Ljubljana, 25. februarja - V Sloveniji živi okoli 88.000 ljudi z nezdravljeno, ohromljujočo izgubo sluha, ki v Sloveniji stane 600 milijonov evrov letno. To je 6800 evrov letno na osebo z nezdravljeno ohromljujočo izgubo sluha, so sporočili iz neprofitne organizacije Hear-it. Stroški so povezani z nižjo kakovostjo življenja in višjo brezposelnostjo med omenjenimi ljudmi.

Ljubljana.
Polžev vsadek, slušni aparat, sluh, medicina, zdravstvo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

To ugotavlja novo, obsežno znanstveno poročilo Izguba sluha: številke in stroški, so v sporočilu za javnost navedli v neprofitni organizaciji Hear-it. Podrobnejše ugotovitve in sklepe iz tega poročila bodo 6. marca predstavili na razpravi v Evropskem parlamentu v Bruslju, in sicer v povezavi z mednarodnim dnevom skrbi za sluh, ki ga obeležujemo 3. marca. Tema letošnjega dne je Preverite svoj sluh.

Nižja kakovost življenja zaradi ohromljujoče izgube sluha po navedbah organizacije v Sloveniji stane 370 milijonov evrov letno, izguba produktivnosti v Sloveniji zaradi višje brezposelnosti med osebami z ohromljujočo izgubo sluha pa 230 milijonov evrov letno. Skupno to znaša 600 milijonov evrov, ti stroški pa ne vključujejo dodatnih stroškov zdravljenja zaradi izgube sluha. V EU stane nezdravljena, ohromljujoča izguba sluha 185 milijard evrov letno, so navedli v organizaciji Hear-it.

Poročilo navaja, da uporaba slušnih pripomočkov in drugih slušnih rešitev izboljšuje zdravje in zvišuje kakovost življenja. Osebe z nezdravljeno, ohromljujočo izgubo sluha so bolj izpostavljene družbeni izoliranosti, depresiji, pešanju kognitivnih sposobnosti in demenci, medtem ko osebe, ki se zdravijo zaradi izgube sluha, niso izpostavljene večjim tveganjem kot osebe brez izgube sluha.

Po definiciji raziskovalne skupine Globalno breme bolezni je ohromljujoča izguba sluha vsaka izguba sluha, ki je večja od 35 dB. V Sloveniji je 135.000 takšnih oseb. Okoli 88.000 se jih ne zdravi, saj samo ena izmed treh oseb z ohromljujočo izgubo sluha v Evropi uporablja slušni aparat ali druge slušne rešitve. Z enakomerno starajočim se prebivalstvom, ki živi vedno dlje, in z zgodnejšim nastopom izgube sluha zaradi povečane izpostavljenosti hrupu se bo ta rast v prihodnje še povečevala, so v Hear-it še navedli v sporočilu za javnost.

Hear-it AISBL je mednarodna neprofitna organizacija s sedežem v Bruslju. Cilji Hear-it AISBL so zbiranje, obdelava in razprševanje najnovejših znanstvenih informacij in drugih pomembnih informacij o izgubi sluha, njegovih posledic za človeka in družbeno-ekonomskih posledicah, kot tudi možnostih in koristih zdravljenja izgube sluha.

tvr/apo
© STA, 2019