Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Pahorjevem uradu so se poklonili Drnovšku

Zagorje ob Savi, 22. februarja - Vodja kabineta predsednika republike Alja Brglez je v imenu predsednika Boruta Pahorja položila venec na grob nekdanjega predsednika republike in dolgoletnega premierja Janeza Drnovška. Mineva namreč 11 let od njegove smrti.

Zagorje, Pokopališče Zagorje.
Vodja kabineta predsednika republike Alja Brglez je ob obletnici smrti nekdanjega predsednika Janeza Drnovška položila cvetje na njegov grob.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Drnovšek je bil večkrat premier, in sicer v času, ko je Slovenija v obdobju tranzicije prešla iz socialističnega v tržno gospodarstvo ter se pripravljala na vstop v EU in zvezo Nato. Članstvo v obeh povezavah pa je dočakal kot predsednik države. Na različnih političnih položajih je Slovenijo vodil skoraj 20 let.

Leta 2006 je ustanovil Gibanje za pravičnost in razvoj ter se vključil v prizadevanja za rešitev humanitarne krize v sudanski pokrajini Darfur. Predsedniške posle je 23. decembra 2007 uradno predal svojemu nasledniku Danilu Türku. Umrl je dva meseca pozneje, 23. februarja 2008 v 58. letu starosti.

spc/moz/spc
© STA, 2019