Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

DZ v upravni spor zaradi odločbe, po kateri bi moral Večeru razkriti glasovnice z volitev za premierja

Maribor, 22. februarja - DZ časniku Večer ne želi poslati kopij glasovnic z volitev premierja Marjana Šarca v DZ avgusta lani, kar bi mu v skladu z odločbo informacijskega pooblaščenca moral. Raje se je odločil za upravni spor. V njem med drugim trdi, da je odločba informacijskega pooblaščenca argumentacijska zmota.

Ljubljana, DZ.
Izredna seja DZ, na kateri so obravnavali predlog odloka o spremembi odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2018 do 2020 ter predlog za izvolitev predsednika vlade.
Marjan Šarec je zaprisegel kot predsednik vlade, po tem, ko je njegovo kandidaturo na tajnem glasovanju v DZ podprlo 55 poslancev.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Informacijski pooblaščenec je decembra pritrdil Večeru, da opredelitev tajnosti volitev za premierja, določena ustavi, ne omejuje pravice do dostopa do informacije javnega značaja, ko je glasovanje za premierja zaključeno, danes poroča časnik Večer.

DZ, ki bi moral po odločbi informacijskega pooblaščenca Večeru posredovati kopije vseh glasovnic v elektronski obliki v enem mesecu, se je odločil sprožiti upravni spor. Zaključek, da tajnost glasovanja ne more biti ogrožena, ko so volitve enkrat zaključene, je vsebinsko argumentacijska zmota, meni.

pse/spc
© STA, 2019