Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ob obletnici shodi in zahteve po razjasnitvi umora novinarja Jana Kuciaka

Bratislava, 21. februarja - Na Slovaškem danes obeležujejo prvo obletnico umora preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka. Po vsej državi ter tudi v tujini bodo potekali shodi v spomin na ubitega novinarja. Novinarske organizacije pa so ob obletnici pozvale Bratislavo k razjasnitvi umora.

Češka, Praga.
V češki prestolnici Pragi so se ljudje s prižigom sveč poklonili umorjenemu slovaškemu preiskovalnemu novinarju Janu Kuciaku in njegovi zaročenki.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Novinar, ki je pisal o povezavah med italijansko mafijo na Slovaškem in vidnimi slovaškimi politiki, je bil skupaj z zaročenko Martino Kušnirovo ubit 21. februarja lani.

Leto dni po umoru je za zapahi pet ljudi, na Slovaškem pa upajo, da bodo prijeli ter pred sodišče privedli tudi naročnike umora. Generalni sekretar Združenja evropskih novinarjev Tibor Macak je včeraj na Dunaju poudaril, da je dal nov zagon umor preiskovalnemu novinarstvu.

Deset mednarodnih organizacij, je ob obletnici objavilo resolucijo, v kateri pozivajo k preiskavi odgovornosti slovaških oblasti za smrt Kuciaka.

mc/vr/mc
© STA, 2019