Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Varuh lani največ kršitev zaznal pri načelu dobrega upravljanja

Ljubljana, 20. februarja - Varuh človekovih pravic v poročilu za lansko leto ugotavlja, da je pri spoštovanju načela dobrega upravljanja prišlo do napredka, še vedno pa je bilo kršitev na tem področju lani največ. V poročilu za lani je varuh skupno podal 88 novih priporočil.

Ljubljana, urad Varuha.
Novinarska konferenca varuhinje človekovih pravic Vlaste Nussdorfer, na kateri je predstavila glavne poudarke letnega poročila varuha za leto 2018, poročila Državnega preventivnega mehanizma za leto 2018 in pregled uresničevanja priporočil v obdobju 2013 do 2019.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Načelu dobrega upravljanja, kjer je bilo lani največ kršitev, po številu kršitev sledijo kršitve ustavne določbe, da je Slovenija pravna in socialna država, in kršitve dela zakona o varuhu, ki se nanaša na neupravičeno zavlačevanje postopka.

Varuh je lani obravnaval 309 utemeljenih pobud in med njimi brez upoštevanja zagovorništva otrok ugotovil 377 kršitev, kar je 56 manj od leta prej. Na večini področij je opazil napredek.

Organov, kjer je lani ugotovil kršitve človekovih pravic, je bilo 45, kar je devet manj kot leto prej. Največ kršitev so ugotovili na ministrstvu za delo.

pse/mo
© STA, 2019