Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

V Trebnjem predstavili dolenjski kulinarični zemljevid

Trebnje, 18. februarja - Zavod za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline je v okviru projekta Dobrote Dolenjske v Trebnjem predstavil Kulinarični zemljevid Dolenjske s podnaslovom Okusi Dolenjske. Gre za prvo tako delo oz. prvi regionalni kulinarični zemljevid na Slovenskem. Njegov avtor je etnolog Janez Bogataj.

Vodja razvoja in projektov omenjenega zavoda Barbara Jerovšek je povedala, da so v okviru strategije gastronomije Dolenjske razvili piramidni sistem značilnih jedi. Na vrhu te piramide so štiri jedi in tri pijače, to so češpljeva kaša, matevž s kislim zeljem ali repo, pečena svinjska rebra in štruklji ter cviček, dolenjski sadjevec in kostelska rakija.

Načrtovalci pričakujejo, da bodo te jedi turisti in drugi gosti dobili v večini dolenjskih gostiln.

rbo/bg
© STA, 2019