Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Erjavec glede obrambnih izdatkov veliko pričakuje v proračunu za leti 2020 in 2021

Bruselj, 14. februarja - Obrambni minister Karl Erjavec glede krepitve obrambnih izdatkov veliko pričakuje v proračunu za leti 2020 in 2021. Ta bo definiral, kako resno mislimo z modernizacijo slovenske vojske, je poudaril danes v Bruslju.

Belgija, Bruselj.
Sklepni dan zasedanja obrambnih ministrov Nata, ki se ga je udeležil tudi slovenski obrambni minister Karl Erjavec. Osrednji temi srečanja sta bili odziv na ruske kršitve pogodbe o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF) ter krepitev obrambnih izdatkov.
Obrambni minister Karl Erjavec in španska ministrica za obrambo Margarita Robles.
Foto: Xinhua/STA

Obrambni ministri članic zveze Nato so na tokratnem zasedanju v Bruslju razpravljali o uresničevanju treh ključnih obrambnih ciljev: da naj zaveznice do leta 2024 za obrambo namenijo dva odstotka BDP, da naj petino obrambnega proračuna namenijo za razvoj zmogljivosti ter da naj krepijo prispevek v misije in operacije.

Slovenija je ena redkih zaveznic, ki naj ne bi izpolnila cilja dveh odstotkov do leta 2024. Za letos načrtuje obrambne izdatke v višini 1,1 odstotka BDP, do leta 2024 pa naj bi dosegla 1,5 odstotka.

pm/vr/jk
© STA, 2019