V Iranu vrhunec obeleževanja 40-letnice islamske revolucije

Teheran, 11. februarja - V Iranu danes potekajo glavni dogodki ob 40. obletnici islamske revolucije. V Teheranu so pripravili veliko slovesnost, ki se je je udeležilo na tisoče ljudi, drugod po državi jih pričakujejo več milijonov. Iranski predsednik Hasan Rohani je pred zbranimi na trgu Azadi oz. Svoboda v Teheranu ostro obsodil ameriško zaroto proti Iranu.

Iran, Teheran.
V Iranu danes potekajo glavni dogodki ob 40. obletnici islamske revolucije.
Foto: dpa/STA

Iran, Teheran.
V Iranu danes potekajo glavni dogodki ob 40. obletnici islamske revolucije.
Nad iransko zastavo držijo figure savdskega kralja Salman bin Abdulaziz Al Saudija, ameriškega predsednika Donalda Trumpa in izraelskega premiera Benjamina Netanyahuja.
Foto: dpa/STA

Na trgu Azadi je potekala glavna slovesnost v spomin na padec perzijske monarhije in razglasitev islamske republike leta 1979. Rohani je na njej izjavil, da navzočnost ljudi na ulicah vsega islamskega Irana pomeni, da sovražnik ne bo nikoli uresničil svojih zlobnih ciljev.

Zarota ZDA, sionistov in reakcionarnih držav na Bližnjem vzhodu proti islamski republiki je po prepričanju Rohanija obsojena na propad. Gospodarskih težav države, ki so posledica vnovične uvedbe sankcij ZDA lani, se Rohani ni dotaknil.

aju/ms/sk/aju
© STA, 2019