Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Po e-pošti se širijo lažne grožnje s smrtjo

Ljubljana, 4. februarja - Ekipa projekta Varni na internetu opozarja pred zadnjo različico elektronskih sporočil, s katerimi želijo izsiljevalci prestrašiti svoje tarče, da bi jim nakazale zahtevane zneske.

Ljubljana, Hiša EU.
Konferenca s predstavitvijo Programa projektov eProstor, ki jo pripravljata Geodetska uprava RS ter direktorat za prostor, graditev in stanovanja na ministrstvu za okolje in prostor.
Foto: Bor Slana/STA

Nov val izsiljevalskih sporočil je znan pod imenom hitman oziroma profesionalni morilec. V njih se nepridipravi predstavijo kot profesionalni morilci, ki jih je nekdo najel, da tarčo pospravijo s sveta, a ji ponudijo možnost, da se izogne smrti v zameno za določeno vsoto.

Obstaja tudi različica takšnih sporočil, prirejenih za podjetja, v katerih izsiljevalci grozijo, da bodo v poslovnih prostorih aktivirali bombo, če podjetje ne plača določene vsote.

Kot opozarjajo, je takšna sporočila treba obravnavati kot vsak drug spam oziroma neželeno pošto, razen če prejemnik pozna razloge za takšne grožnje. V takšnem primeru je zadevo treba prijaviti policiji.

nd/arh/arh
© STA, 2019