Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kmetijska ministrica podpira zaščito rebule

Dobrovo, 30. januarja - Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec se je na današnjem obisku v Goriških Brdih seznanila s težavami tamkajšnjih vinogradnikov in ostalih kmetovalcev. Podprla je prizadevanja za čezmejno zaščito najbolj znane vinske sorte rebula, ki jo pridelujejo v četrtini vseh briških vinogradov.

Dobrovo, domačija Medot
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je obiskala Goriška Brda.
Vinogradnik Marjan Simčič, direktor Kleti Brda Silvan Peršolja, ministrica Aleksandra Pivec in vinogradnik in podjetnik Igor Simčič.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Goriška Brda.
Pogled na okolico Dobrovega z domačije Medot.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Goriška Brda.
Pogled na okolico Dobrovega z domačije Medot.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Goriška Brda.
Pogled na okolico Dobrovega z domačije Medot.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Dobrovo, domačija Medot
Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec je obiskala Goriška Brda.
Vinogradnik Marjan Simčič, direktor Kleti Brda Silvan Peršolja, ministrica Aleksandra Pivec in vinogradnik in podjetnik Igor Simčič.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Goriška Brda.
Pogled na okolico Dobrovega z domačije Medot.
Foto: Rosana Rijavec/STA

V rebuli vidijo italijanski vinogradniki in vinarji iz ravninske Padske nižine tržno priložnost, zato so začeli saditi vinske trse rebule. Vendar ima slednja tam drugačne možnosti rasti, saj je namakana, predvsem pa ima drugačen okus kot rebula, ki zraste na gričevnatih legah Brd na slovenski in italijanski strani.

Pridelava rebule je v Brdih bistveno težja kot v dolini, kjer jo sadijo na peščena tla, v Brdih in Vipavski dolini pa raste v lapornatih tleh na pobočjih.

rr/mg/mg
© STA, 2019