Zlata plaketa JSKD za življenjsko delo folklorniku Vasji Samcu

Ljubljana, 22. januarja - Zlato plaketo Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti (JSKD) za življenjsko delo letos prejme folklornik Vasja Samec, ki že vrsto let predaja svoje znanje in izkušnje mlajšim generacijam. Na osrednji prireditvi sklada v četrtek na Ljubljanskem gradu bodo podelili še priznanja za izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture.

Ljubljana, Predsedniška palača.
Folklorist Vasja Samec.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Vasja Samec se kot odličen poznavalec plesnega izročila s svojim mentorstvom, usmerjanjem in pomočjo folklornim skupinam uvršča med najpomembnejše predavatelje in motivatorje vseh, ki jih zanima umetniško interpretiranje plesnega izročila. Zaradi svojega ustvarjalnega in organizacijskega dela je ena najbolj prepoznavnih osebnosti v slovenskem gibanju kulturnih društev, piše v utemeljitvi priznanja.

Z ljudskim plesom in njegovim odrskim (po)ustvarjanjem se je srečal najprej kot srednješolec v folklorni skupini Veseli pastirji KUD Jože Hermanko, kasneje tudi v mariborski Akademski folklorni skupini Študent, ki jo umetniško vodi že več kot 40 let. Ustvaril je številne koreografije za različne folklorne skupine po Sloveniji. Hkrati je že trideset let član organizacijske ekipe mednarodnega folklornega festivala Folkart v Mariboru.

Za prispevek v folklorni dejavnosti je prejel številna priznanja in nagrade. Leta 2015 mu je predsednik republike Borut Pahor podelil medaljo za zasluge za prispevek k ohranjanju slovenske nesnovne dediščine na področju ljudskega plesnega izročila.

Vsestranski glasbeni delavec Metod Bajt bo prejel srebrno plaketo. Bajt sodi med pomembnejše kulturne ustvarjalce v Posočju. Svoje glasbeno delovanje je začel kot organist, pevec in pevovodja, nadaljeval pa tudi kot mentor, raziskovalec in poustvarjalec ljudske glasbe.

Srebrno plaketo bo prejel tudi skladatelj Damijan Močnik. V veliki meri se posveča zborovski sakralni glasbi, piše pa tudi orkestralna in druga dela. Deluje kot zborovodja, glasbeni pedagog in vodja glasbenih dejavnosti na Škofijski klasični gimnaziji ter kot zunanji sodelavec za področje vokalne glasbe JSKD.

Upokojeni novinarki Nataši Petrovič gredo posebne zasluge za oživitev ljubiteljske literarne dejavnosti na Ptuju. Med drugim je ustanoviteljica literarnega kluba, ki že 15. leto pod njenim vodstvom skrbi za kakovostno literarno ustvarjanje vseh starostnih skupin in oseb s posebnimi potrebami pod strokovnim mentorstvom, so ob podelitvi srebrne plakete zapisali na JSKD.

Srebrno plaketo prejme tudi Tone Urbas, ki s svojim delovanjem, znanjem in izkušnjami, organizacijskimi in vodstvenimi sposobnostmi že vrsto let soustvarja zgodovino slovenskega godbeništva, aktiven pa je tudi na športnem področju. Leta 1958 se je pridružil cerkniški godbi na pihala, katere član je še danes.

Skupina Art Femips, ki prav tako prejme srebrno plaketo, združuje petih slovenskih ljubiteljskih slikarjev krajinarjev. Poleg skupinske pa imajo posamezni člani - Feliks Frühauf, Ivo Kolar, Marijan Miklavec, Edi Sever in Pavel Ščurk, tudi bogato samostojno slikarsko zgodovino.

Podelili pa bodo tudi dva zlata znaka JSKD. Prejela ju bosta Tomaž Simetinger, folklorni koreograf, etnolog in kulturni antropolog, ki je bil do nedavnega umetniški vodja Akademske folklorne skupine France Marolt, in Rok Sanda, avtor gledaliških del, ki so v kratkem časovnem obdobju dosegla odmevne rezultate v slovenskem ljubiteljskem gledališkem prostoru.

O nagrajencih je odločala strokovna komisija v sestavi predsednik Jože Osterman, Ervin Hartman, Branka Bezeljak, Igor Švara in Janko Malle.

Zlato in srebrne plakete bodo letos podelili že dvajsetič, zlate znake pa JSKD podeljuje od leta 2011.

tv/av
© STA, 2019