Neustrezno oglaševanje in pomanjkljivo označevanje sestavin prehranskih dopolnil v spletnih trgovinah

Ljubljana, 14. januarja - V zimskih mesecih pogosteje posežemo po prehranskih dopolnilih, ki pa jih številni kupijo kar prek spleta, so sporočili z Zveze potrošnikov Slovenije. Na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave (MIPOR) so ugotovili, da nekateri ponudniki na nedovoljen način oglašujejo izdelke na spletu in da nekaterim manjka ustrezna označba sestavin.

Hrvaška, Zagreb.
Zdravila, tablete, farmacija.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Prehranska dopolnila so živila, s katerimi naj bi dopolnjevali običajno prehrano. So koncentrirani viri posameznih ali kombiniranih hranil, ki imajo hranilni ali fiziološki učinek, so zapisali na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Med potrošniki velja zmotno prepričanje, da bomo le s pomočjo dopolnil čez zimo ostali zdravi, so še poudarili.

Ponudniki prehranskim dopolnilom pri označevanju, predstavljanju in oglaševanju ne smejo pripisovati lastnosti preprečevanja ali zdravljenja bolezni, so sporočili z ZPS. Nedovoljene so tudi navedbe, ki namigujejo, da z uravnoteženo in pestro prehrano ni mogoče zagotoviti ustreznega vnosa hranil, kar so upoštevali pri oceni prostovoljnih navedb in trditev, navedenih ob izdelkih v spletni trgovini ponudnika, so še zapisali.

Na MIPOR so v primerjalno ocenjevanje nakupa prehranskih dopolnil preko spleta vključili osem spletnih trgovin, ki ponujajo prehranska dopolnila z vitamini in minerali ter preverili, kakšne možnosti nakupa spletne trgovine ponujajo, kako predstavljajo in oglašujejo izbrana prehranska dopolnila ter ali označba na spletu vsebuje vse obvezne in potrebne informacije.

Ugotovili so, da so štirje ponudniki prehranskih dopolnil na spletu upoštevali pravilnik o prehranskih dopolnilih in zakonodajo na področju zdravstvenih trditev, zato so jih ocenili z zelo dobro. Ugotovili pa so tudi, da je kar nekaj ponudnikov, ki na nedovoljen način predstavljajo in oglašujejo izdelke na spletu.

Ponudnika www.fidimed.si in www.bioforma.si sta pri oceni prostovoljnih navedb in trditev prejela oceno pomanjkljivo, ponudnika www.sensilab.si in www.proteini.si pa oceno nezadovoljivo, saj na strani bodisi navajajo neodobrene zdravstvene trditve ali pa zgolj splošne trditve brez specifičnih zdravstvenih trditev.

"Z njimi namigujejo, da z uravnoteženo prehrano ne moremo zadostiti potrebam po hranilih in napeljujejo, da ne uživanje njihovih izdelkov vodi v pomanjkanje hranil ter posledično bolezni," je poudarila Nika Kremić "Take navedbe so popolnoma nesprejemljive, saj potrošnika prepričujejo, da bo zdrav le, če bo kupil njihov izdelek. Ravno pred takšnim zavajanjem potrošnike ščiti zakonodaja, zato bi jo morali ponudniki tudi upoštevati. Zanimivo je tudi dejstvo, da nedovoljenih navedb in trditev na sami embalaži izdelkov nismo zasledili, torej se je tudi tokat izkazalo, da so vsebine na spletu manj 'nadzorovane'," je dodala.

Na MIPOR so v okviru ocenjevanja preverili tudi označbo izbranega izdelka v spletni trgovini ponudnika. Le štirje ponudniki so ustrezno označili izdelek na spletu, pri drugih so ocenjevalci opazili pomanjkljivosti pri navajanju sestavin in označevanju alergenov, pri navajanju pogojev shranjevanja so nekateri pozabili navesti še temperaturo, pomanjkljive so bile navedbe o vsebnosti vitaminov in mineralov, so poudarili na ZPS.

Sicer je bila nakupna izkušnja po mnenju ocenjevalcev zelo dobra, zamud pri dostavi ni. Primerjalno ocenjevanje nakupa prehranskih dopolnil preko spleta je bilo izvedeno v sklopu primerjalnih ocenjevanj, ki jih MIPOR izvaja v okviru koncesije RS za opravljanje javne službe izvajanja primerjalnih ocenjevanj blaga in storitev, ki jih je sofinanciralo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Rezultati so v celoti dostopni na www.potrošnikovZOOM.si.

xi/apo
© STA, 2019