Opolnoči temperature okrog ledišča, vidljivost ognjemetov bo dobra

Ljubljana, 31. decembra - Tiste, ki bodo silvestrovali na prostem, opolnoči čakajo temperature okrog nič stopinj Celzija, nekoliko topleje bo na Obali. V večjem delu države bo oblačno in ne bo megle, zato se bodo ognjemeti dokaj dobro videli, pričakovati pa je rahel dež ali snežinke. Po novem letu bodo temperature bolj zimske, za pravo zimo pa bo manjkala še snežna odeja.

Dobrepolje.
Zima, mraz, temperatura, termometer.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je za STA pojasnil dežurni vremenoslovec na Agenciji RS za okolje (Arso) Blaž Šter, danes ponoči, ko bomo vstopili v novo leto, ne bo prehladno, ker se bo pooblačilo. Popoldne se bo oblačnost še nekoliko zgostila, tako da bodo temperature opolnoči okrog nič stopinj Celzija, proti jutru pa se bodo za kakšno stopinje spustile.

Po Šterovih navedbah bo vsaj v večjem delu Slovenije ponoči po nižinah oblačno, kar pomeni, da ne bo nastala megla, zato se bodo ognjemeti dokaj dobro videli. "Če pa boste silvestrovali kje višje, pa bo lahko tudi megleno," je dodal. Spodnji rob oblačnosti bo po njegovih besedah okoli 700 oziroma 800 metri nad morjem. Kaže, da bo iz te nizke oblačnosti lahko sprva rahlo deževalo, nato pa tudi snežilo, vendar bodo količine majhne.

Na Obali bo oblakov manj, tako da bo morda tudi nekaj jasnine, temperature pa bodo nekoliko višje, in sicer okoli štiri oziroma pet stopinj Celzija, je pojasnil Šter. Po njegovih besedah bo zapihala šibka burja, vendar veter ne bo premočan in ne bo povzročal kakšnih posebnih nevšečnosti.

Novoletni ognjemeti povečajo onesnaženost zraka

Kot je opozoril Šter, je zaradi temperaturne inverzije v teh dneh problematična onesnaženost zraka. "Je pa res, da bo ponoči nekoliko bolj prevetreno, tako da ne pričakujemo izrazitejše temperaturne inverzije. Ampak vseeno bo zaradi dodatnih delcev, ki jih povzročajo ognjemeti, zrak dokaj onesnažen," je pojasnil. Toda po njegovih besedah zaradi oblačnosti in nekoliko premešanega ozračja ne bo tako hudo, kot je bilo pretekle dni, tako da ne pričakujejo, da bi onesnaženje zraka bistveno presegalo opozorilne vrednosti.

Na Arsu so sicer že v preteklih dneh opozarjali na onesnaženost ozračja, ki jo povzročajo delci ognjemeta. Uporabnike ognjemetov, pirotehnike in kresničk so pozvali, naj se odpovedo tem sredstvom in pripomorejo h kakovosti zraka.

V nekaterih občinah so se ognjemetom odpovedali, razlog za to je sicer tudi varčevanje. Ponekod bodo sredstva, ki bi jih sicer namenili za ognjemet, namenili v dobrodelne namene. V nekaterih občinah pa so se odločili za alternative klasičnim ognjemetom, ki so okolju bolj prijazne.

Na Bledu bodo tako pripravili posebno svetlobno kuliso, ki bo jezersko skledo osvetljevala od 20. ure, svoj vrhunec pa dosegla prav ob prehodu iz starega v novo leto. V Kranju pa bodo Slovenski trg, na katerem bo silvestrovanje, namesto ognjemeta preplavili konfeti.

V Ljubljani, kjer bo nebo opolnoči razsvetlil petminutni ognjemet z gradu, v primeru megle, povečane oblačnosti ali močnega vetra pa so napovedali zvočni ognjemet z nizkoletečimi raketami, pa so poudarili, da so izstrelki ognjemeta sestavljeni izključno iz papirja oziroma razgradljivih materialov in ne vsebujejo nobene plastike.

Ocenjujejo, da razen kratkotrajno povišane urne vrednosti delcev PM10 novoletni ognjemet bistveno ne vpliva na raven dnevne in mesečne obremenjenosti zraka s temu delci. Morebitno ukinitev velikega osrednjega ognjemeta pa bi po njihovem prepričanju nadomestili še številčnejši zasebni ognjemeti, ki so brez certifikatov in okolju bolj škodljivi.

Da se po ognjemetu zrak relativno hitro izboljša, saj delci padejo na tla, je potrdil tudi Šter. "Toda uro, dve ali tri je zrak dokaj onesnažen," je pojasnil in pozval h "kakšni raketi manj za bolj čist zrak".

V sredo pričakovati ohladitev, na snežno odejo bo treba še počakati

Po njegovih napovedih bo sicer zagotovo manj onesnažen zrak v prihodnjih dneh, ker bo zlasti v sredo in četrtek vetrovno in bo zrak zagotovo bolj čist.

Za torek kaže, da bo najprej bolj oblačen, potem se bo počasi razjasnilo, vendar ne na Primorskem, tam se bo zadrževala nizka oblačnost. Temperature bodo še dokaj visoke za ta čas, najvišje dnevne bodo nekje okoli 5 stopinj Celzija. V sredo pa je pričakovati ohladitev, sprva lahko tudi v noči na sredo pade kakšna kaplja dežja, vendar bo teh padavin malo, potem pa bo čez dan zapihal okrepljen severni veter, je napovedal Šter.

Po njegovih besedah se bo že v sredo nekoliko ohladilo, večjo ohladitev pa je pričakovati v četrtek, ko bodo temperature tudi čez dan le kakšno stopinjo nad ničlo oziroma okoli ničle, v nekoliko višjih legah pa bodo ves dan ostale pod lediščem. Obenem bodo popoldne lahko nastale tudi kratkotrajne snežne plohe, vendar padavin ne bo toliko, da bi imeli snežno odejo. Kot je dejal Šter, ne kaže, da bi se nato kaj hitro ogrelo, tako da bodo jutranje temperature od minus 10 do minus 5 stopinj Celzija, čez dan pa okoli ledišča. Brez snega težko rečemo, da je prava zima, bo pa zagotovo hladneje, tako da bo vsaj občutek bolj zimski, je še dodal vremenoslovec.

spc/apo
© STA, 2018