Cerarjev obisk v Washingtonu potrdil dobre odnose med Slovenijo in ZDA tudi na višji ravni

Washington, 15. decembra - Prvi uradni obisk slovenskega zunanjega ministra v Washingtonu po osmih letih premora je potrdil nadaljevanje dobrih odnosov med državama, ki se bodo po besedah v prihodnje okrepili tudi na tej visoki ravni, je ocenil vodja slovenske diplomacije Miro Cerar. Slovenija je znova koristen sogovornik Washingtona glede Zahodnega Balkana.

ZDA, Washington.
Minister za zunanje zadeve Miro Cerar se je srečal z ameriškim državnim sekretarjem Mikom Pompeom. Beseda je tekla o odnosih med državama in o vprašanjih regije Zahodnega Balkana.
Foto: Robi Poredoš/STA
Arhiv STA

Slovenska stališča je Cerar včeraj najprej pojasnjeval svetovalcu za nacionalno varnost Johnu Boltonu, nato pa še državnemu sekretarju Miku Pompeu. Obema je tudi predstavil stališča o arbitraži glede meje s Hrvaško.

ZDA praktično od začetka spora zavzemajo stališče, da gre za dvostransko vprašanje, v katerega se ne bodo vpletale. Cerar je opozoril, da gre po odločitvi arbitražnega sodišča v Haagu za kršitev mednarodnega in evropskega prava, ki negativno vpliva na ves Zahodni Balkan.

mc/rp/mc
© STA, 2018