Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Javni linijski prevoz v Celju bo izvajal Nomago

Celje, 6. decembra - Celjska občina je za izvajalca javnih linijskih prevozov v mestnem prometu izbrala prevoznika Nomago, ki je do roka tudi edini oddal ponudbo. Nomago je za šestmesečno opravljanje dejavnosti ponudil ceno 371.769 evrov, so sporočili z občine.

Ljubljana.
Avtobus ponudnika prevozov in potovanj Nomago.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Občina bo tako z Nomagom, pod katerega okrilje je v zadnjem času prešlo več nekdanjih avtobusnih prevoznikov, podpisala koncesijsko pogodbo za izvajanje javnih linijskih prevozov. Nomago bo mestni potniški promet izvajal z desetimi mestnimi avtobusi srednje velikosti dolžine 8,5 metra, zmogljivosti 20 sedišč in 20 stojišč. Dva avtobusa sta v kabrio izvedbi.

Vseh deset novih avtobusov na stisnjen zemeljski plin so na celjski občini prevzeli oktobra, center mesta pa bodo avtobusne linije povezovale z večjimi stanovanjskimi naselji.

Od Eko sklada je občina prejela tudi odločbo za dodelitev nepovratnih sredstev za nakup avtobusov v višini 922.080 evrov. Celotna vrednost nakupa avtobusov je dosegla 1,1 milijona evrov.

Za vzpostavitev javnega potniškega prometa občina pospešeno postavlja in posodablja infrastrukturo. Med drugim gradijo tri nove avtobusne postaje, in sicer na Levstikovi ulici nasproti Gimnazije Celje Center ter dve na Čopovi ulici. Na 17 avtobusnih postajališčih bodo postavljene nove nadstrešnice, na 42 postajališčih pa bodo nameščeni tudi digitalni prikazovalniki najave prihoda avtobusov. Za ta namen je celjska občina pridobila evropsko sofinanciranje v višini 745.339 evrov.

Poteka tudi gradnja polnilne postaje za stisnjen zemeljski plin, ki bo namenjena tako avtobusom kot ostalim vozilom na to vrsto pogona. Pogodbena vrednost za postavitev polnilne postaje je nekaj več kot milijon evrov, od tega je 20 odstotkov evropskega sofinanciranja.

Cena dnevne vozovnice bo en evro, tedenske pet evrov, mesečne 10 in letne 100 evrov. Otroci do šestega leta starosti se bodo vozili brezplačno, otroci od 7. do 15. leta starosti pa bodo imeli 50-odstotni popust.

Celjska občina je sicer že lani sprejela celostno prometno strategijo, katere namen je spodbujanje trajnostnih oblik mobilnosti na lokalni ravni. Eden od ukrepov je uvedba javnega avtobusnega potniškega prometa.

lpc/mlu
© STA, 2018