Rakovec in Stevanović na soočenju izpostavila zavezanost ljudem

Kranj, 29. novembra - Kranjska županska kandidata Matjaž Rakovec in Zoran Stevanović sta v današnjem soočenju na Radiu Kranj ponovila ključne poudarke svojih programov. Stevanović je znova izpostavil svojo neodvisnost. Tudi Rakovec pa je poudaril, da se pred drugim krogom ukvarja predvsem s podporo občanov in ne strank.

Kranj.
Okrasitev Kranja, središče mesta, praznično vzdušje, trgovine, obrtniki.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Rakovec, ki je kandidat SD, že pred prvim krogom pa sta ga podprla tudi DeSUS in stranka Povezane lokalne skupnost, je pred nedeljskim drugim krogov volitev izpostavil predvsem podporo občanov. "Hodim po terenu, ljudem razlagam svoj program in mislim, da mi verjamejo, da sem mož beseda in da je program, čeprav je ambiciozen, z dobro ekipo mogoče uresničiti," je dejal Rakovec.

"Ne smemo se slepiti, Rakovca podpirajo stranke, ki so močno vpletene v delovanje občine, to pomeni, da bi se z njegovo izvolitvijo sedanja agonija nadaljevala," pa je dejal Stevanović. Prepričan je, da imajo ljudje dovolj lobističnih pritiskov in da se bodo na volitvah odločili zanj, ki je, kot pravi, povsem neobremenjen in nikomur ničesar dolžan. V tem vidi tudi svojo največjo prednost.

Na vprašanje, kaj lahko v primeru izvolitve obljubita za prvo leto županovanja, je Rakovec odgovoril, da je glavni problem Kranja prometna infrastruktura. Vendar je ta odvisna predvsem od države, njegova vloga pa bi bila, da bi glede tega intenzivno pritiskal na ministrstva. Napovedal je tudi ustanovitev občinskega stanovanjskega sklada.

Stevanović pa je izpostavil, da bodo protikorupcijsko osvežili občinsko upravo in javne zavode ter pritisnili na izvajalce in državo, da čim prej odpravijo popolno zaporo na Savskem otoku, zaradi katere prihaja do velike prometne gneče. Napovedal je tudi, da bi gasilcem in članom civilne zaščite začeli vplačevati dodatno pokojninsko zavarovanje v zahvalo za njihovo delo.

Kar se tiče problematike pomanjkanja stanovanj in načrtovane gradnje na Mlaki, ki je razburila krajane, je Rakovec povedal, da je prebivalcem obljubil, da bo še enkrat pregledal zadevo, medtem ko je Stevanović spomnil, da je bil sam na seji mestnega sveta proti pozidavi določenih parcel in da se je postavil na stran prebivalcev in okolja.

Oba kandidata sta povedala tudi, da ima Kranj še vrsto drugih lokacij za gradnjo stanovanjskih sosesk. Rakovec je izpostavil Kozolec in Staro Savo, Stevanović pa območje nekdanjega Tekstilindusa in možnost gradnje Planine 4 nasproti Planeta Tuš.

Glede povečanja investicijskih sredstev v občinskem proračunu je Rakovec prepričan, da bi lahko več ustvarili z odpiranje novih delovnih mest, zidanjem novih stanovanj in povečanjem nepovratnih državnih in evropskih sredstev. Stevanović pa je napovedal povečanje likvidnosti občine s preprečitvijo odtekanja denarja skozi javne razpise, pravilno razporeditvijo denarja v proračunu, strogim nadzorovanjem javno-zasebnih partnerstev, pametnim črpanje evropskega denarja ter pametnim zadolževanjem.

Ob tem sta oba napovedala več pozornosti lokalnim skupnostim, v katerih se zaradi nezadovoljstva v zadnjem obdobju celo pojavljajo pobude o ustanovitvi lastnih občin. Rakovec je prepričan, da bi s tem, ko bi krajevne skupnosti ponovno dobile svojo veljavo, preprečil drobljenje občine. Stevanović pa meni, da bi pod njegovim županovanjem kranjska mestna občina tako zacvetela, da bi vse krajevne skupnosti želele ostati v njej ter bi tudi ostale občine želele biti čim bolj povezane s Kranjem.

tzu/ako
© STA, 2018