Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Unicef: Do leta 2030 bo za aidsom umrlo 360.000 mladoletnikov

New York, 29. novembra - Do leta 2030 bo zaradi aidsa umrlo okoli 360.000 mladoletnikov, če svet ne bo okrepil prizadevanj za preprečevanje okužb z virusom hiv, v danes objavljenem poročilu svari Unicef. Številke kažejo, da je svet zašel s poti, ki vodi do zastavljenega cilja, to je do leta 2030 izničiti aids med otroki, je dejala direktorica Unicefa Henrietta Fore.

Ljubljana.
Dan boja proti aidsu, rdeča pentlja.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Glede na projekcije se bo število otrok, okuženih s hiv, in tistih med njimi, ki bodo umrli zaradi zapletov, povezanih z aidsom, v prihodnje dejansko zmanjšalo. A napredek v boju proti smrtonosni bolezni bo po ugotovitvah Unicefa občutno počasnejši med adolescenti, med katere ZN štejejo mlade v starosti med 10 in 19 let.

Tako se bo na primer število smrti, povezanih z aidsom, med otroki, mlajšimi od 14 let, do leta 2030 po projekcijah zmanjšalo za 57 odstotkov. Med tistimi, starimi med 15 in 19 let, pa bo upad smrtnosti le 35-odstoten, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Izvršna direktorica Fore je ob tem opozorila, da so se programi za preprečevanje prenosa okužbe s hivom z matere na otroka obrestovali, a niso šli dovolj daleč. Programi zdravljenja virusa in preprečevanja njegovega širjenja med starejšimi otroki pa niso niti blizu temu, kjer bi morali biti, je obžalovala.

Unicefovo poročilo krivdo za to pripisuje počasnemu napredku pri preprečevanju širjenja virusa hiv med otroki in odsotnost reševanja strukturnih in vedenjskih vzrokov za epidemijo te smrtonosne bolezni. Številni mladi na primer ne vedo, da so okuženi s hivom, tisti, ki pa za to vedo, se pogosto ne držijo načrta zdravljenja.

Unicef si zato prizadeva, da bi bilo testiranje in diagnosticiranje hiva bolj osredotočeno na družine, pa tudi na ciljne programe širšega dosega ter večjo uporabo digitalnih platform za izboljšanje poznavanja o hivu in aidsu med mladimi.

aju/vb
© STA, 2018