Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Šest hrvaških lokalnih televizij začasno ob koncesijo zaradi sovražnega govora do migrantov

Zagreb, 26. novembra - Hrvaški svet za elektronske medije je danes odločil, da bodo šestim lokalnim televizijam, ki so predvajale sovražni govor v oddaji Bujica, začasno odvzeli koncesije za oddajanje. Tri lokalne televizije v Zagrebu, Osijeku in Slavonskem Brodu 3. decembra ne bodo oddajale 24 ur, še tri lokalne televizije pa štiri ure.

Hrvaška, mejni prehod Maljevac.
Migranti, ki so se junija iz Velike Kladuše peš odpravili proti hrvaškemu mejnemu prehodu Maljevac, kjer jim je vstop na Hrvaško preprečila policija. Vsi so se morali vrniti v sprejemni center v Veliki Kladuši.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Svet za elektronske medije je ocenil, da je šest televizijskih postaj kršilo zakon o elektronskih medijih. kar zadeva prepoved sovražnega govora. Kot so še zapisali, so v oddaji Bujica, v kateri so obravnavali politične, varnostne in druge vidike migrantske krize, pozivali k sovraštvu in nasilju do migrantov.

Svet je sicer sprejel pojasnila lokalnih televizij, da so oddajo predvajali v živo in tako niso mogli vplivati na sovražni govor v njej. Ni pa sprejel pojasnil, da so med in po predvajanjem prispevka objavili opravičilo.

mc/gi/ms/mc
© STA, 2018