Popovič in Bržan na radijskem soočenju tudi o infrastrukturnih projektih

Koper, 26. novembra - Kandidata za koprskega župana Boris Popovič in Aleš Bržan sta se današnjem soočenju na Radiu Koper med drugim dotaknila infrastrukturnih projektov v mestu. Če je Bržan opozoril, da se morajo vsebine zdaj prilagajati infrastrukturi in da bi marsikaj lahko izpeljali z bistveno manj sredstvi, je Popovič protikandidatu odvrnil, da ne pozna proračuna.

Koper, Volilni štab Aleša Bržana.
Kandidat za župana Kopra Aleš Bržan.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Koper, Žusterna.
Kandidat za župana Kopra Boris Popovič.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Po Bržanovih besedah je sicer prav, da se večji infrastrukturni projekti v Kopru izvajajo, je pa po njegovem mnenju problematično, da "se jih najprej naredi in se vsebine morajo prilagajati infrastrukturi". Kot primer je izpostavil dvigalo oz. vertikalno povezavo med obalo in Markovcem, pri čemer bi vprašanje mobilnosti po njegovem prepričanju lahko reševali z bistveno manj sredstvi.

"Očitno moj protikandidat ne pozna proračuna in ne ve, koliko kaj stane," mu je odvrnil Popovič. Ob tem je spomnil, da so za omenjeni stolp predvidena nepovratna in namenska evropska sredstva, ki se jih ne da preprosto nameniti za druge zadeve.

Bržan pa je pristavil, da se bo evropska sredstva sicer uporabljajo za reševanje vprašanja mobilnosti prebivalstva, vendar "to še ne pomeni, da mora dvigalo stati šest ali deset milijonov evrov".

Različen je bil tudi pogled kandidatov na stanje v občini. "Ni vse dobro in ni vse slabo," je povzel Bržan, ki se zavzema predvsem za to, da bi rešitve iskali skupaj na podlagi večje komunikacije z občani.

Popovič je po drugi strani prepričan, da je Koper zavidanja vredna občina: "V teh šestnajstih letih smo napredovali tako, da nam zavidajo vsi, ne samo v Sloveniji."

Bržan meni, da je participativni proračun oz. soodločanje občanov treba vpeljati "ne enkrat, ampak večkrat na leto tekom celotnega mandata". Za Popoviča pa se z govori o participativnem proračunu zamegljuje stvari, saj je vsak občinski proračun po svoje participativen. Kot je dodal, je podpora volivcev na županskih volitvah jasen signal za realizacijo določenega predvolilnega programa.

Aktualni župan je poudaril še, da občina nima nobenih težav z odplačevanjem kreditov, Bržan pa je pripomnil, da gre tudi za vprašanje cen na trgu. Kot je napovedal, bodo v primeru njegove izvolitve vsak projekt prerešetali in "če nekaj ni prioriteta, bo počakalo".

Glede osnovne šole na Škofijah je Bržan zatrdil, da mora biti zgrajena nova šola, saj so na obstoječem objektu tudi vidne razpoke. Popovič, ki je pred leti krajanom že obljubil izgradnjo nove šole, pa je pojasnil, da bo omenjena šola po energetski sanaciji in izgradnji prizidka "kot nova".

miv/np
© STA, 2018