Kaj je hiv in kaj aids?

Ljubljana, 26. novembra - Sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti oziroma aids je napredovana okužba s hiv, virusom človeške imunske pomanjkljivosti. Najpogosteje do prenosa virusa hiv pride pri nezaščitenih spolnih odnosih z okuženo osebo.

Ljubljana.
Aids, rdeča pentlja, hiv, varna spolnost.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Virus hiv napade in uniči določene bele krvničke, limfocite T pomagalke, ki so pomembne za odpornost proti nalezljivim boleznim in nekaterim rakavim obolenjem. Aids je definiran kot skupek simptomov in okužb, ki so posledica izčrpanosti imunskega sistema zaradi okužbe s hiv. Običajno se aids razvije po več letih inkubacijske dobe, če se okužena oseba ne zdravi.

Simptomi

Od izpostavljenosti okužb z virusom hiv do pojava prvih simptomov in znakov okužbe običajno mine nekaj tednov. Pri malo več kot polovici okuženih se v tem času pojavi akutni retrovirusni sindrom. Bolniki imajo povišano telesno temperaturo, bolijo jih mišice, povečajo se jim bezgavke. Navajajo glavobol, slabost, drisko, bolečine v žrelu, lahko se pojavijo rdečkasti izpuščaji in plitve razjede na koži, v ustih ali zadnjiku.

Simptomi nato v do štirih tednih izzvenijo, sledi večletno obdobje brez večjih težav. Pri nezdravljenih osebah imunski sistem postopoma propada, nato se vse pogosteje pojavljajo hujšanje, dolgotrajne driske, kognitivne motnje ter rakave bolezni in druge okužbe, ki bi pri zdravih osebah potekale bistveno lažje ali pa se sploh ne bi razvile.

Prenašanje

Hiv se nahaja v telesnih tekočinah. Do okužbe z virusom najpogosteje pride pri nezaščitenih spolnih odnosih z okuženo osebo in ob izpostavljenosti okuženi krvi, predvsem pri souporabi okuženih igel za injiciranje drog. Možen je tudi prenos z okužene matere na otroka med nosečnostjo, v času poroda ali po porodu z dojenjem. Okužba prek sline, znoja, solz ali pika okuženega komarja ni znana.

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje in Wikipedia

sag/pa
© STA, 2018