Na prejšnjih volitvah v prvem krogu izvolili 158 županov

pripravila Nadja Podobnik

Ljubljana, 15. novembra - Na prejšnjih lokalnih volitvah so volivci v prvem krogu izvolili 158 županov, v preostalih 54 občinah pa je bil potreben drugi krog. Prvi krog je tako prinesel župana kar trem četrtinam vseh občin. Tudi letos je ob dejstvu, da je v 36 občinah le po en kandidat, v 60 pa po dva, pričakovati, da bo število izvoljenih v prvem krogu visoko.

Šempeter pri Novi Gorici.
Lokalne volitve 2014.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Med 158 izvoljenimi v prvem krogu na prejšnjih volitvah, ki je potekal 5. oktobra 2014, jih je kar 133 župansko funkcijo opravljalo že dotlej. Je pa bilo med izvoljenimi v prvem krogu le 11 žensk.

Od skupaj 11 mestnih občin jih je pred štirimi leti župana v prvem krogu dobilo pet. To so bile Ljubljana, Koper, Celje, Velenje in Slovenj Gradec. Na drugi krog so morali počakati v Mariboru, Kranju, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu in Ptuju.

Zmage se je tako v Ljubljani že 5. oktobra veselil Zoran Janković, ki so mu volivci namenili dobrih 57 odstotkov glasov, drugouvrščeni Damjan Damjanovič je prejel okoli 23 odstotkov glasov. Jankoviću tudi na tokratnih volitvah kaže najbolje med ljubljanskimi kandidati.

Koprski župan Boris Popovič je v prvem krogu prejel okoli 53 odstotkov glasov. Na drugem mestu mu je sledil Aleš Bržan z okoli 25 odstotki glasov. Oba sta se letos znova podala v županski boj.

V Celju je pred štirimi leti petič po vrsti slavil župan Bojan Šrot (takrat še SLS), ki je dobil skoraj 69-odstotno podporo, pred Urbanom Goležem z okoli 12 odstotki glasov. Šrot, ki je medtem izstopil iz SLS, se letos na volitve podaja z lastno listo.

Tudi Slovenj Gradec je na zadnjih volitvah dobil novega - starega župana. Andreju Času, ki je kandidiral kot neodvisen kandidat, so volivci namenili okoli 67-odstotno podporo, drugi je bil Matjaž Zanoškar z okoli 33 odstotki glasov. Čas bo v nedeljo poskušal dobiti nov mandat.

Dolgoletni velenjski župan Bojan Kontič (SD) je prejšnje volitve v prvem krogu osvojil z 68-odstotno podporo, drugouvrščeni Anton De Costa je prejel okoli 12 odstotkov glasov. Kontiču tudi na letošnjih volitvah kaže na ponovitev mandata.

Medtem je pred štirimi leti v Mariboru o županu odločil drugi krog, ki je potekal 19. oktobra. V njem sta se pomerila tedanji župan in kandidat s podporo volivcev Andrej Fištravec, ki je v prvem krogu prejel okoli 41 odstotkov glasov, ter nekdanji župan, ki je kandidiral v imenu Županove liste, Franc Kangler (okoli 18 odstotkov). V drugem krogu je zmagal Fištravec, volivci so mu namenili okoli 75 odstotkov glasov. Na volitvah se bosta znova soočila tudi letos, a po javnomnenjskih raziskavah tokrat boljše kaže Kanglerju.

Tudi Kranju, Murski Soboti, Novi Gorici, Novem mestu in na Ptuju so župana dobili v drugem krogu.

V gorenjski prestolnici je v prvem krogu največ glasov dobil kandidat stranke Več za Kranj Boštjan Trilar (okoli 39 odstotkov glasov), ki se je v drugem krogu pomeril z aktualnim županom in kandidatom Stranke za napredek krajevnih skupnosti Mohorjem Bogatajem (okoli 34 odstotkov). S 55 odstotki podpore je na koncu slavil Trilar, ki pa se letos ne poteguje več za županski stolček.

Za novomeškega župana je drugi krog potekal med kandidatko SD, Zveze za Dolenjsko in SLS Mileno Kramar Zupan ter neodvisnim kandidatom Gregorjem Macedonijem, ki sta v prvem krogu oba prejela okoli petinsko podporo. Župan je z dobrimi 59 odstotki glasov postal Macedoni, ki se je letos znova podal v boj za položaj.

V Novi Gorici sta se v drugi krog pred štirimi leti prebila neodvisna kandidata - dotedanji župan Matej Arčon (z okoli 45 odstotku podpore) in Luka Manojlović (dobil je okoli 16 odstotkov). V drugem krogu je z 69 odstotki glasov slavil Arčon, ki letos upa na ponovno izvolitev.

Na Ptuju sta se pred štirimi leti v drugem krogu pomerila nestrankarska kandidata, dotedanji župan Štefan Čelan ter Miran Senčar. V prvem krogu sta dobila okoli tretjinsko podporo meščanov, na koncu pa je župan s 55-odstotno podporo postal Senčar. Letos se Čelan znova poteguje za položaj, medtem ko se Senčar za to ni odločil.

V Murski Soboti sta največ glasov v prvem krogu prejela dotedanji župan Anton Štihec iz NSi (okoli 43 odstotkov) in kandidat SD Aleksander Jevšek (okoli 35 odstotkov). V drugem krogu je s 54-odstotno podporo zmagal Jevšek, ki se letos poteguje za nov mandat.

V Murski Soboti bodo sicer to nedeljo zagotovo dobili novega župana, saj se je poleg Jevška v boj za stolček podal le še kandidat SDS Bojan Petrijan.

Samo po dva kandidata sta poleg tega še v 59 občinah po državi, kar pomeni, da bo odločitev o novem županu v teh občinah v nedeljo dokončna in ne bo potreben drugi krog. Kar 36 županskih kandidatov pa ima že zagotovljen uspeh, saj so v svojih občinah edini županski kandidati.

Kjer v prvem krogu župana tokrat ne bodo izvolili, bo drugi krog potekal 2. decembra.

np/moz
© STA, 2018