Favoriti za župana Maribora ostro drug proti drugemu

Maribor, 14. novembra - Na zadnjem soočenju časnika Večer pred nedeljskimi volitvami so nocoj v Narodnem domu Maribor svoje programe za Maribor, še bolj pa kritike drug drugega predstavili štirje od skupno 18 kandidatov za župana. Andrej Fištravec in Franc Kangler že imata izkušnje z županovanjem, podjetnik Saša Arsenovič in poslanka DZ Lidija Divjak Mirnik še ne.

Na soočenje, ki ga je vodil novinar Aljoša Peršak, so bili vabljeni kandidati, ki jim je na začetku tega tedna objavljena Večerova javnomnenjska raziskava pokazala največ podpore.

Na prvo mesto se je uvrstil nekdanji župan Kangler, ki ga poleg njegove NLS na tokratnih volitvah podpirajo še SDS, SLS in SNS. Na vprašanje, ali bo v primeru izvolitve ponovno postavil radarje, ki so pred šestimi leti vodili do njegovega odstopa, je odgovoril, da ne: "Moj naslednik na županskem mestu je to pogodbo samovoljno prekinil. Ta zgodba je zdaj zaključena."

Bi pa ponovno vzpostavil humanitarni sklad Darujmo s srcem in nadaljeval infrastrukturne projekte. "Ko smo leta 2013 zapustili občino, so bili pripravljeni projekti za knjižnico, galerijo, brv čez Dravo, pa zdaj ničesar od tega ni, čeprav so bila na voljo evropska sredstva," je opozoril.

"Vesel sem, da bivši župan ni uspel realizirati vseh svojih projektov. Na primer radarjev," je dodal aktualni župan Fištravec, ki kandidira s podpisi občanov, Večerova anketa pa mu je pokazala le še sedem odstotkov podpore. Med svojimi uspehi je navedel ustvarjanje novih delovnih mest in privabljanje investitorjev. "V tem trenutku imamo 3100 manj brezposelnih kot pred štirimi leti," je povedal.

Zelo oster je bil do po anketi drugouvrščenega Arsenoviča, ki kljub zbranim podpisom in samostojni listi kandidatov za mestni svet nastopa kot županski kandidat SMC. Označil ga je za "zadolženega podjetnika, ki sedaj išče priložnost, da z javnim denarjem reši svoje zasebne projekte". "Sporen je tudi zaradi svoje agresivne narave, ker ne plačuje zaposlenim socialnih prispevkov in ker zaposluje na črno," je dejal.

Politični novinec mu ni ostal dolžan: "Fištravec verjetno čuti veliko nevarnost, da bi dočakal pokoj, ne da bi kaj naredil za Maribor." Poudaril je, da gre pri domnevnem napadu na podrejenega pred 20 leti za "izkrivljeno" zgodbo, njegovi posli pa da so vedno bili pošteni. "Od leta 2014 do danes smo početverili število zaposlenih, vsi naši zaposleni imajo pogodbe. Upam, da se bomo končno začeli pogovarjati o tem, kdo je res kaj naredil za mesto in kdo zna voditi projekte," je dejal Arsenovič.

V vlogi župana želi povezati občino, univerzo, gospodarstvo in državo, s čimer si obeta učinkovitejše črpanje sredstev EU in nova delovna mesta. "Žalosten sem, ko gledam vse te potenciale mesta, zadnjih 12 let pa samo jokamo. Kandidiram zato, da to spremenimo in občanom zagotovimo boljšo kakovost življenja," je dejal.

Zgrožena nad ravnijo obračunavanja med županskimi kandidati je bila tudi dolgoletna mestna svetnica Lidija Divjak Mirnik, ki je vnovično župansko kandidaturo vložila s podpisi volivcev, podpirajo pa jo LMŠ, Združena levica in Lista za pravičnost in razvoj (LPR). Poudarila je, da sta s Kanglerjem edina, ki imata kandidate za svete vseh mestnih četrti in krajevnih skupnosti. "Maribor ni samo center mesta," je dejala.

"Nisem obljubila 5000 delovnih mest, ker ne lažem. Bom pa na občini vzpostavila red in sodelovanje. V svojo ekipo bom povabila mlade, da ustavimo njihov beg iz mesta. Ko bo občina končno začela sodelovati z univerzo, se bodo imeli kje zaposlovati," je dodala, Arsenoviču pa ponudila mesto podžupana za gospodarstvo.

Na koncu so lahko vsi štirje kandidati povabili k sebi na oder po enega podpornika. Kangler je izbral novinarko Bredo Čepe, ki pri njem najbolj ceni zavzemanje "za male ljudi". Ob Arsenoviča se je postavil humanitarni delavec Boris Krabonja, ker mu ta obeta spremembe. Fištravca podpira tekač Marko Kaloh, ker si ne želi ponovne vrnitve Kanglerja. Divjak Mirnikova pa je povabila prometnega strokovnjaka Gregorja Ficka, ki bo dal glas zanjo, ker imajo njene besede vedno "težo".

Župansko kandidaturo s podpisi občanov je poleg Fištravca in Divjak Mirnikove oddala še Melita Petelin. S podporo strank pa kandidirajo še Alenka Iskra (SD), Zdravko Luketič (NSi), Uroš Prikl (DeSUS), Vlado Šega (Levica), Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev), Aleksander Kamenik (Stranka Aleksandra Kamenika), Zdenko Vinkov (Stranka slovenskega naroda), Borut Ambrožič (Stranka medgeneracijske solidarnosti in razvoja), Igor Domanjko (Lista novinarja Bojana Požarja), Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo), Igor Jurišič (Stranka mladih - Zeleni Evrope), Rok Zalar (Zeleni Slovenije) in priprti Andrej Šiško (Gibanje Zedinjena Slovenija).

ase/sk
© STA, 2018