NSi: Lani bi za NLB iztržili več

Ljubljana, 9. novembra - V stranki NSi so zadovoljni, da se končuje dolg postopek prodaje Nove Ljubljanske banke. Ocenjujejo pa, da bi za banko, če bi jo prodali lani, iztržili več, je za STA danes dejal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Ljubljana, DZ.
Izredna seja DZ, na kateri so obravnavali predlog priporočila v zvezi s črpanjem evropskih kohezijskih sredstev finančne perspektive 2014-2020 in predlog zakona o spremembi zakona o socialno varstvenih prejemkih.
Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han in poslanec NSi Jernej Vrtovec.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Primerjal je namreč lani predlagani razpon cene za delnico in letos doseženo ceno in ocenil, da je država dobila mnogo, mnogo milijonov evrov manj. O politični odgovornosti za to je treba po njegovem mnenju povprašati Mira Cerarja, Dejana Židana in Karla Erjavca.

Država je v IPO za zdaj prodala 59,1 odstotka delnic NLB. Cena za delnico je postavljena pri 51,50 evra, tako da je za ta delež iztržila nekaj manj kot 609 milijonov evrov. Če bo v celoti uveljavljena posebna stabilizacijska opcija, za kar je na voljo dodatnih 5,9 odstotka delnic NLB, bo delež narasel na 65 odstotkov, izkupiček pa na 669,5 milijona evrov.

jb/mg
© STA, 2018