Sezona prodaje pečenega kostanja na ljubljanskih ulicah je v polnem teku

Ljubljana, 10. novembra - V Ljubljani se bo še vse do konca januarja izpred lesenih utic, razkropljenih po mestu, širil vonj po pečenih kostanjih. Ti niso najcenejši, saj je za malo merico pečenih maronov - en škrnicelj napolni okoli deset plodov, odvisno od debelosti - v prestolnici treba odšteti dva evra in pol, za veliko pa okoli štiri evre.

Ljubljana.
Pečen kostanj, jesen, Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana.
Pečen kostanj, jesen, Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Še višje so cene najemnin prostora za peko in prodajo kostanja. Kostanjepek na Prešernovem trgu Artan Havziu bi moral prodati okoli 30 malih meric na dan, da bi lahko pokril štirimesečno najemnino za svojo utico na stičišču s Petkovškovim nabrežjem. Občinska taksa namreč znaša 9000 evrov, kar je sicer manj od lanskih 13.000 evrov.

Mestna občina Ljubljana je letos kostanjepekom oddala še pet lokacij - ob brvi na Cankarjevem nabrežju, na Bregu, v parku na Miklošičevi cesti, na Slovenski cesti in nasproti tržnice v Mostah.

sl/td
© STA, 2018