Konec tedna v znamenju martinovih prireditev po vsej državi

Ljubljana, 8. novembra - Vinarji in vinogradniki, z njimi pa tudi vsi ljubitelji žlahtne kapljice, bodo konec tedna obeležili martinovo, ki v vseh vinorodnih okoljih predstavlja pomemben čas, ko se po starih šegah mošt s krstom spremeni v vino. Ker letos god Sv. Martina pade na nedeljo, bodo številne prireditve zgoščene v tem vikendu, največja že tradicionalno v Mariboru.

Ljubljana.
Vino, kozarec, druženje, belo vino.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Martinovo pomeni simbolen zaključek vinogradnikovega truda v vinogradu in je namenjeno predstavitvi vinogradnikov, vinarjev ter njihovega mošta in mladih vin. Za vse, ki živijo izključno od grozdja in vina, je to največji praznik v letu.

Ne le na vinorodnih območjih, temveč tudi drugod po Sloveniji različna društva in predvsem gostinci god Sv. Martina obeležujejo z organizacijo različnih družabnih, etnoloških in športnih prireditev.

Največ ljudi vsako leto privabi največje javno martinovanje v Mariboru, ki se bo tudi v letošnji že 35. izvedbi v nedeljo začelo natanko ob 11. uri in 11 minut. Na Trgu Leona Štuklja se takrat zbere tudi do 20.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine.

Organizatorji dogodek obogatijo s prihodom vinskih kraljic, bračev in folkloristov ter predstavnikov vinskih redov in bratovščin, ki obhodijo mestno jedro, s seboj pa prinesejo jesenske pridelke in dobrote, da se tako na simbolni način zahvalijo jeseni. Letos bodo zbrane zabavali Ansambel Saše Avsenika, Domen Kumer in Manca Špik.

Veliko martinovanje bo potekalo tudi v najstarejšem slovenske mestu Ptuju, kjer je dogodek vedno povezan z začetkom priprav na tradicionalno kurentovanje, saj je ta praznik pri njih znan tudi kot "mali fašenk". Prireditve bodo potekale kar tri dni, z vrhuncem v nedeljo, ko bodo med drugim tudi razglasili novega karnevalskega princa.

Večje ali manjše martinove prireditve bodo naslednji konec tedna zaznamovale tudi druge dele Slovenije. Med drugim bosta v Ormožu tradicionalna martinova tržnica in martinovanje, ki bo potekalo v petek in soboto, martinovanja bodo v Halozah, od koder prihaja letošnja vinska kraljica Katarina Pungračič, pa tudi v Slovenskih Konjicah in Laškem.

V slovenski prestolnici bodo martinovo v soboto znova obeležili z zdaj že tradicionalno ljubljansko vinsko potjo. Ta v Ljubljano pritegne vsako leto več obiskovalcev, na njej pa bo mogoče okusiti od mladih vin letošnjega letnika do pridelkov in proizvodov jeseni ter martinovih jedi. Dogajanje se bo začelo dopoldne pred Mestno hišo, ob Mestnem trgu pa se s koncerti nato razširilo še na Stritarjevo ulico pri Tromostovju in Prešernov trg.

Ob vinskem prazniku je že od prejšnjega tedna glasno tudi na Obali, kjer družba Vinakoper v svojem šotoru tudi tokrat gosti številne priljubljene glasbenike. Vrhunec zabave se obeta ta vikend, ko bo v soboto koncert Rok'n'banda, v nedeljo pa prihaja Tanja Žagar. Pestro bo tudi na 28. Martinji v Marezigah ter v Škofijah.

Na Primorskem velja omeniti še martinovanje na Krasu, ki bo na več prizoriščih povezalo vinarsko tradicijo Krasa s pristno kraško kulinariko, kulturo, športom in zabavo. Že peta izvedba ostaja zvesta povezovanju ponudnikov ob Kraški vinski cesti, v soboto pa bo osrednji dogodek praznik vina v Štanjelu. Številne manjše prireditve bodo tudi na Vipavskem.

Osrednje prekmursko martinovanje bo že v petek potekalo v središču Murske Sobote, kjer bo ob dobri zabavi na voljo tudi odlična ponudba domače kulinarike in vrhunski izbor vin. Organizatorji bodo dogodek popestrili s stojnicami z domačo obrtjo, suhim pecivom, medenjaki ter doma izdelanimi adventnimi venčki. Isti dan bo še tradicionalni martinov pohod iz Martjancev oz. Moravskih Toplic, martinovanji pa bosta potekali tudi v Ljutomeru in Gornji Radgoni.

Na Dolenjskem bo martinovanje prav tako že v petek potekalo v Novem mestu, skozi konec tedna pa ponekod v Beli krajini, med drugim že tradicionalni vinarski praznik v Semiču. Tudi na Gorenjskem, kjer vinarstvo ni ravno doma, bo ta in naslednji konec tedna znova potekala Vinska pot v rovih pod starim Kranjem.

Ob tem velja opozorilo policistov, da vinjeni ljudje za volanom nimajo kaj početi. Policija bo tudi letos v času martinovih dogodkov izvajala poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, zato je bolje in ceneje, predvsem pa bolj varno, v primeru odhoda na praznovanje izbrati sredstva javnega prevoza, taksije ali alternativne načine vračanja z zabav.

gm/jes
© STA, 2018