Lokalne volitve: Novogoriški županski kandidati za razvoj gospodarstva in turizma

pripravila Rosana Rijavec

Nova Gorica, 2. novembra - Šesterica kandidatov za župana Mestne občine Nova Gorica si v prihajajočem mandatu želi predvsem razvoja gospodarstva in turizma. Poleg vprašanja o prvih treh nalogah v primeru izvolitve jih je STA vprašala tudi o turističnih prednostih Goriške ter razvojnih potencialih novogoriške občine.

Nova Gorica.
Mesto Nova Gorica iz zraka.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Matej Arčon, 46 let, elektrotehnik (skupina volivcev, lista Mateja Arčona)

Kot aktualni župan se poteguje za še tretji županski mandat, saj želi predvsem nadaljevati začete projekte. Prva naloga vsakega župana je po njegovem priprava proračuna in načrta razvojnih programov. Njegova vizija je zelena in napredna mestna občina, v kateri se ljudje dobro počutijo. Razvoj posamezne občine je sinergija celote in ni odvisen zgolj od enega, posameznega področja. Na področju turizma so pomemben korak naredili s preseganjem občinskih meja in povezovanjem in to želijo nadaljevati.

Anton Harej, 41 let, univerzitetni diplomirani politolog (NSi)

Po izvolitvi za župana bi zmanjšal ceno amortizacije za čiščenje odpadnih voda, spodbudil gradnjo kolesarskih poti po občini in poiskal sredstva za obnovo gradu Rihemberk in vile Rafut. Pri razvoju občine imata zanj pomembno vlogo tako gospodarstvo kot turizem. Med turističnimi projekti pa daje prednost izgradnji vlečnice za padalce v Ajševici in kolesarske poti po Trnovsko-Banjški planoti, začeti pa bi morali aktivnosti, da zadrževalnik Vogršček postane nekoč privlačno kopališče z vodnimi športi.

Sebastjan Komel, 45 let, diplomirani ekonomist (SD)

Med prvimi nalogami po prevzemu vodenja občine bi spremenil način vodenja občinske uprave, ki mora postati učinkovita in ljudem prijazna, ter se sestal s predstavniki krajevnih skupnosti. Zanj je gospodarstvo temelj vsega in turizem kot ena izmed njenih panog je zagotovo pomemben del. Posledica uspešnega gospodarstva je zato tudi razvoj sociale, kulture in športa. Za Komela je pomembno tudi, da celotno športno infrastrukturo preselijo na obrobje in uredijo zanjo primerno infrastrukturo.

Klemen Miklavič, 43 let, doktor znanosti na področju šolstva in izobraževalnih sistemov (skupina volivcev, lista Goriška.si)

Ob začetku županskega mandata bi zaposlenim na občini predstavil prioritete in cilje svojega mandata, k sodelovanju povabil najboljše goriške strokovnjake z obeh strani meje ter začel postopke za znižanje cen vode in kanalizacije. Novo Gorico si želi ponovno industrializirati s proizvodnjo in storitvami, ki slonijo na znanju in visoki tehnologiji. Na turističnem področju pa želi ustvariti svetovni sloves športno-turistične destinacije, ki pa se dopolnjuje s slikovito pokrajino, kulinariko, vinom in ostanki prve svetovne vojne.

Miran Müllner, 54 let, inženir logistike (Zveza za Primorsko)

Kot župan bi v mestnem svetu najprej ponovno vzpostavil koalicijo in opozicijo, zahteval odgovornost za sedanje stanje pri direktorjih javnih podjetij in občinskih zavodov ter spremenil občinski proračun, ki mora biti naravnan tako, da se bodo lahko začeli izvajati infrastrukturni projekti. Razvoj občine želi voditi s podjetniško miselnostjo in ustvarjanjem dobrih pogojev, ki bodo podjetjem zagotavljali konkurenčne pogoje na prostem trgu. v osmih letih pa bi rad zgradil tudi novo žičnico na Sveto goro.

Elena Zavadlav Ušaj, 47 let, magistrica znanosti na področju javne uprave (SDS)

Med prvimi nalogami po izvolitvi je naštela drugačno oblikovanje proračuna, s predstavniki vseh krajevnih skupnosti bi določili prioritete infrastrukturnih projektov ter počrpali čim več evropskih sredstev za posamezne projekte. Gospodarski razvoj občine vidi v povezavi z razvojem turistične infrastrukture in širitvijo turistične ponudbe. Razvoj občine bi začela tam, kjer bi z manjšimi vložki dosegla večji učinek. Za hitrejši turistični razvoj bi povezala ponudnike v enotno blagovno znamko, vključila kulturno dediščino ter dala večji poudarek na športni in kulturni turizem.

* kandidati so navedeni po abecednem vrstnem redu

rr/np
© STA, 2018