Lokalne volitve: Velenjski županski kandidati za participativni proračun

pripravila Lili Pušnik

Velenje, 31. oktobra - Šest velenjskih županskih kandidatov med prednostne naloge uvršča sprejetje participativnega proračuna in izboljšanje turistične ponudbe ob Velenjskem jezeru. Poleg vprašanja o prvih treh nalogah v primeru izvolitve jih je STA vprašala tudi, kako bi se lotili zmanjšanja trdih delcev v zraku ter izboljšanja položaja mladih in starejših v občini.

Ljubljana.
Volitve, volilna skrinjica.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Jože Hribar, 48 let, samostojni podjetnik (Naše Velenje)

Če bo izvoljen za župana, se bo takoj lotil pridobivanja registrske oznake VE za vozila, zavzema se tudi za bolj odprto in dostopno občino. Rad bi speljal obvoznico mimo Velenja, ki jo vidi kot poceni in hitro rešitev za manj prometa v mestu, ki vpliva tudi na boljši zrak in kakovostnejše življenje občanov. Za mlade bi v Rdeči dvorani uredil center s kinodvoranami in biljardnico, starejšim pa bi olajšal bivanje v mestu. Vdovce z nižjimi prihodki bi oprostil plačevanja najemnine grobnih mest, poskrbel bi, da bi občina krila delno ali celotno oskrbo v domu za ostarele, tistim z nižjimi prihodki.

Matej Jenko, 51 let, diplomirani organizator informatik (nestrankarska lista Dobra država)

Njegova prva naloga bi bila doseči veliko soglasje glede vizije mesta Velenje. Vse ostale naloge, predvsem kako do boljših delovnih mest, izhajajo iz nje. Treba je tudi zmanjšati koruptivno in enoumno vodenje občine in njenih projektov. Vedno je treba izbrati najboljšo rešitev ali vsaj najboljši konsenz, ne pa celo zanemariti nekaterih predlogov. Izpuste trdih delcev v zraku bi zmanjšal s postavitvijo senzorike, izgradnjo predora od Šaleka do Obirca, sedanje lokalne avtobuse pa bi zamenjal z električnimi avtobusi. Mladi v Velenju potrebujejo stanovanja, parcele za hiše in boljše pogoje za delo, starejši pa cenijo lepo vzdrževano in urejeno mesto ter bližino narave.

Suzana Kavaš, 44 let, inženirka gradbeništva (SDS)

Najprej bi predlagala oblikovanje koalicije za Velenje, odprla bi tudi razpravo o prihodnosti Velenja z vsemi ključnimi akterji. Organizirala bi skupni sestanek vseh županov v Savinjsko-šaleški regiji, saj boljše sodelovanje omogoča pridobitev več evropskih sredstev ter boljši razvoj infrastrukture in turizma. Meni tudi, da bi bilo treba okrepiti do okolja prijazno gospodarstvo, nove tehnologije in usmeritve v izrabo obnovljivih virov energije. Stanovanjski problem mladih bi rešila preko povečanja fonda najemniških stanovanj za mlade družine, starejšim pa bi zagotovila več varovanih stanovanj in več kapacitet v domovih za ostarele.

Breda Kolar, 57 let, diplomirana ekonomistka (SMC)

V primeru zmage bi se podrobno seznanila z delovanjem občinske uprave, pregledala bi odprte projekte in naloge, ki zahtevajo takojšnjo odzivnost ter ukrepanje. Opravila bi tudi podrobnejši pregled proračuna. Količino trdih delcev bi zmanjšala z uvedbo alternativnih goriv, izgradnjo električnih polnilnih postaj in s promocijo uporabe mestnega kolesa. Uredila bi mladinski center, ki bi zadovoljil večino potreb mlade populacije, za starejše pa bi nadgradila dom za varstvo odraslih v dom četrte generacije. Podpira tudi sistemsko ureditev področja dolgotrajne oskrbe na domu.

Bojan Kontič, 57 let, diplomirani upravni organizator (s podporo volivcev in SD)

V primeru zmage bi med drugim začel gradnjo prireditvenega prostora in odra ob Velenjskem jezeru, revitaliziral bi Staro Velenje, nadzidal bi dom za varstvo odraslih, razširil poslovno cono Stara vas, uredil problematiko komunalnih voda na celotnem območju občine ter uredil kolesarsko povezavo Velenje-Dolič. Zmanjšanja trdih delcev, ki izvirajo iz prometa, bi se lotil z zmanjševanjem motornega prometa. Mladim bi namenil pumptrack, Vzorčno mesto, nov prireditveni prostor in oder, ki bo nudil še več dogajanja. Starejše bi vključil v projekt Kamerat, s katerim bi občanom, starejšim od 65 let, in gibalno oviranim z električnimi avtomobili omogočil prevoze po Šaleški dolini.

Mihael Letonje, 54 let, strojni tehnik (SLS)

Če bo izvoljen za župana, se bo takoj lotil postopka za pridobitev gradbenega dovoljenja za čimprejšnjo oživitev izgradnje novega športnega centra z nogometnim stadionom in športno dvorano ter uvedel participativni proračun. Zaustavil bi množičen nekontroliran prihod tujcev v Velenje in odhod mladih izobraženih iz Velenja. Prizadeval bi si, da Velenje končno dobi tretjo razvojno os, ki bo zelo razbremenila promet skozi mesto. V podjetjih bi bilo treba narediti strategijo in vozijo za večje sodelovanje z mladimi in narediti več delovnih mest za višje izobražen kader. Takoj bi se lotil tudi gradnje novega doma za varstvo odraslih ali obnovitev obstoječega z nadgradnjo.

lpc/np
© STA, 2018