Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Vlada ni za omilitev zakona pri odškodninski odgovornosti delodajalca

Ljubljana, 25. oktobra - Vlada ne podpira predloga novele pokojninskega zakona, v katerem skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Jožefom Horvatom iz NSi predlaga omilitev določb glede odškodninske odgovornosti delodajalcev. Predlog po mnenju vlade, ki ga je ta sprejela danes, nasprotuje pravilom odškodninske odgovornosti delodajalcev, pravilom varstva in zdravja pri delu ter obveznostim, ki jih delodajalcem nalagajo predpisi s področja delovnega prava.

Ljubljana, DZ.
Izredna seja DZ, na kateri so obravnavali novelo zakona o davku na dodano vrednost ter predlog razrešitve člana in imenovanje članov sveta Agencije za energijo.
Predsednik NSi Matej Tonin.
Foto: Anže Malovrh/STA

Po predlogu naj bi bila odškodninska odgovornost delodajalca v primeru, ko zaradi neupoštevanja predpisov s področja varnosti in zdravja pri delu pride do poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, sprejemljiva, če delodajalec krši predpise namenoma ali iz hude malomarnosti. Če pa je vzrok za poškodbo na strani delavca ali če gre za primere manjše malomarnosti, ta odgovornost ni sprejemljiva, menijo v NSi.

pse/pa
© STA, 2018