Lokalne volitve: Za mlade v Slovenj Gradcu stanovanja in delovna mesta

pripravila Vesna Pušnik Brezovnik

Slovenj Gradec, 29. oktobra - Kandidati za župana Mestne občine Slovenj Gradec ocenjujejo, da lahko mlade v občini oz. mestu obdržijo predvsem s ponudbo stanovanj in delovnih mest, zato napovedujejo ukrepe in spodbude v tej smeri. Za STA so navedli še, katere bodo njihove prve naloge v primeru izvolitve in kaj predlagajo za večje sožitje med meščani in kmetijskimi pridelovalci.

Slovenj Gradec.
Mestna občina Slovenj Gradec.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Andrej Breznik, 59, mojster avtoelektrike (skupina volivcev/SDS, NSi)

Če bo izvoljen za župana, najprej napoveduje uresničevanje programa svoje liste, med drugim vzpodbujanje razvojnih naložb, znižanje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, pravično odmero komunalnih prispevkov, brezplačno plavalno in smučarsko opismenjevanje otrok in vključitev vseh v odločanje o razvoju občine. Da bi bila občina privlačnejša za mlade, je po njegovem mnenju potrebno zagotoviti 400 novih delovnih mest do leta 2022, predlaga še vzpostavitev centra naprednih tehnologij. Glede iskanja sožitja s kmetijskimi proizvajalci meni, da naj se ohranijo obstoječe površine hmeljišč, a brez možnosti širitve v bližino naselij. Ob tem se zavzema za transparentno izvajanje meritev zraka in zemljin ter dialog.

Andrej Čas, 60 let, diplomirani univerzitetni inženir fizike (skupina volivcev/Slovenjgraška lista za mesto in podeželje)

Med prioritetne naloge v primeru ponovne izvolitve uvršča izvedbo šestih ključnih že pripravljenih infrastrukturnih projektov s pridobljenimi sredstvi EU, nove naložbe na več področjih in priprave na novo evropsko finančno perspektivo. Glede spodbujanja mladih za življenje v občini pravi, da v občini izboljšujejo ponudbo stanovanj in stavbnih parcel, oživljajo mesto, urejajo vrtce in osnovne šole, spodbujajo razvoj šolstva in skrbijo za konkurenčno poslovno okolje. Glede kmetijske problematike pa si bo prizadeval za izboljšanje komunikacije med vpletenimi, za zagotavljanje zelene infrastrukture med strnjenim naseljem in intenzivno obdelanimi kmetijskimi površinami ter reden inšpekcijski nadzor.

Darko Hlupič, 59 let, mesar (SNS)

Če bo izvoljen za župana, se bo najprej v soglasju z mestnim svetom lotil izdelave vizije razvoja turizma, ki bo pokazala prioritete na tem področju. Posvetil se bo vzpodbujanju gospodarstva in pregledal stanje projektov v teku. Mlade lahko v mestu po njegovih besedah zadržijo samo tako, da jim omogočijo izobraževanje, stalno zaposlitev in možnost bivanja, vse to pa lahko občina doseže le z jasno vizijo in soglasjem večine mestnih svetnikov. Sobivanje med kmetovalci in meščani je nujno za razvoj občine, je prepričan. Meni, da je treba najti kompromis, do kje lahko kmetje sadijo pridelke, k povezovanju med meščani in kmetovalci pa lahko po njegovem mnenju prispevajo tudi različne prireditve.

Tilen Klugler, 42 let, diplomirani upravni organizator (skupina volivcev/SD, DeSUS, SMC, neodvisna lista Povezujemo za SG!)

V primeru izvolitve se bo najprej seznanil s tekočimi projekti in stanjem na občinski upravi, lotil se bo priprave razvojno naravnanega proračuna in se srečal s predstavniki društev, gospodarstveniki, sveti vaških in četrtnih skupnosti ter ostalimi. Za spodbudo mladim, da naj ostanejo ali se vrnejo v občino, bi vzpostavil štipendijsko shemo, se lotil reševanja stanovanjske problematike, namenil vzpodbude za naložbe in s tem za odpiranje novih delovnih mest ter omogočil mladim, da aktivno soustvarjajo kulturno in družabno življenje v občini. Glede ukrepov za sožitje s kmetijskimi pridelovalci pa se zavzema za vzpostavitev monitoringa in na podlagi ugotovitev sprejetje ustreznih strokovnih ukrepov.

* kandidati so navedeni po abecednem vrstnem redu

vpu/np
© STA, 2018