Hirscher po osmega, Shiffrinova po tretjega

piše Aleksander Mladenović

Sölden, 24. oktobra - Na ledeniku Rettenbach nad Söldnom je vse pripravljeno za začetek svetovnega pokala v alpskem smučanju z uvodnima veleslalomoma, ženskim in moškim. Prvo ime moške karavane je zadnjih sedem sezon Marcel Hirscher, ki bo lovil svoj osmi veliki globus. V ospredju ženske karavane je Mikaela Shiffrin, ki se podaja v boj za tretji veliki globus.

Kranjska gora.
Avstrijski smučar Marcel Hirscher.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Kranjska Gora.
Ameriška smučarka Mikaela Shiffrin.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Absolutni favorit je domači avstrijski matador Hirscher, ki je v minuli sezoni od sedmih veleslalomov dobil šest, zmagal pa je tudi na olimpijskem veleslalomu v Pyeongchangu.

Lani so sicer izpeljali le žensko preizkušnjo, moško je odpihnil premočan veter. Nemka Viktoria Rebensburg je lani dobila söldensko veleslalomsko uverturo v sezono, ki jo je končala na prvem mestu veleslalomskega seštevka.

Hirscher, če bi se odločil, da odloži tekmovalne smuči v kot, je že v zadnjih sedmih sezonah poskrbel za rekordni mejnik. Sedem velikih kristalnih globusov za zmago v seštevku sezone ima v vitrini le on.

Kljub temu, da je osvojil že vse, kar se osvojiti da, mu izzivov ne manjka, kajti "v sezono se podaja s ciljem obdržati stik s konkurenco ter zmagovati tekme".

To mu je v minuli sezoni zelo dobro uspevalo. V svetovnem pokalu je slavil na 13 tekmah. Velikemu kristalnemu globusu je konec minule sezone, drugo leto zapored, dodal še mala kristalna globusa za dobljena seštevka v veleslalomu in slalomu. Februarja pa je kolekcijo odličij dopolnil še z manjkajočim z olimpijskih iger. V Južni Koreji je zmagal v alpski kombinaciji in veleslalomu.

Hirscher tako namerava v prihajajoči zimi popraviti seznam 58 zmag v svetovnem pokalu, kar ga trenutno uvršča na četrto mesto večne lestvice. Pred njim so le rojakinja Annemarie Moser-Pröll (62), Američanka Lindsey Vonn (82) in Šved Ingemar Stenmark (86).

Za končanje Hirscherjeve vladavine se ponuja nekaj kandidatov Norvežan Henrik Kristoffersen, ki se je naveličal biti "večni drugi", in Francoz Alexis Pinturault. Nekaj kandidatov je tudi med specialisti za hitre discipline Norvežana Kjetil Jansrud in Aksel Lund Svindal, ki sicer še ni ponudil dokončnega odgovora o tem, ali bo sploh tekmoval, Italijan Peter Fill in Beat Feuz.

Prvi slovenski favorit je Žan Kranjec, ki je bil tretji v Alta Badii, v Pyeongchangu pa je končal na četrtem mestu, pred dvema letoma pa je v Söldnu skočil na četrto mesto.

Kranjec želi v novi sezoni narediti korak naprej. Odkrito omenja napad na zmago ter se želi uveljaviti kot stalni izzivalec sedanje trojke najboljših veleslalomistov, ki jo sestavljajo nadstandardni Hirscher, Kristoffersen in Pinturault.

Slovenski veleslalomski adut bo sezono prvič odprl kot član elitne veleslalomske sedmerice. "Sem samozavesten, vem, da sem dober smučar, pričakujem pozitivno napetost, želim pokazati, kaj znam. Če bom res pokazal to, kar znam, lahko naredim zelo dober rezultat," je prepričan Kranjec.

Slovenske točke v sezoni bodo ob Kranjcu skušali osvojiti tudi Štefan Hadalin, Meta Hrovat, Ana Drev in Ana Bucik. Tina Robnik, ki je bila lani v Söldnu deveta, po poškodbi kolena še ni stoodstotno pripravljena.

Prvo ime ženskega dela karavane je Američanka Mikaela Shiffrin, ki je pri svojih 23 letih lastnica dveh velikih kristalnih globusov, petih malih globusov za zmago v slalomskem seštevku sezone ter 43 zmag v svetovnem pokalu, od tega jih ima 32 v slalomu. V novi sezoni bo slalomska kraljica lovila rekord Švicarke Vreni Schneider, ki ima edina med smučarkami šest slalomskih globusov.

Motivacije ji ne manjka, ob slalomu pa bi rada napredovala tudi v veleslalomu in hitrih disciplinah, da bo še lažje odbijala napade konkurentk. Ponovitev svetovnega rekorda Tine Maze po številu osvojenih točk v eni sezoni svetovnega pokala ni med njenimi cilji. Minulo sezono je končala z 12 zmagami, sedem od teh je bilo slalomskih.

Rebensburgovo je lani dobila söldensko uverturo in sezono končala s še tretjim veleslalomskim globusom, iz ozadja preži tudi Francozinja Tessa Worley, velike cilje ima Švicarka Lara Gut, ki je bila zadnja z osvojenim seštevkom sezone pred Shiffrinovo.

Tina Weirather iz Liechtensteina je končala sezono na vrhu superveleslalomskega seštevka, aktualna lastnica smukaškega globusa Italijanka Sofia Goggia se je poškodovala, po poškodbi pa se v konkurenco vrača Ilka Štuhec, ki jo ima za nevarno tekmico za krono sezone tudi Shiffrinova.

"Cilji bodo takšni kot vedno, vsako tekmo na polno, pa bo, kar bo," razkriva Štuhčeva, za katero se bo sezona začela 30. novembra v Lake Louisu z uvodnimi tekmami v hitrih disciplinah.

Sezona 2018/19 bo zadnja za ameriško zvezdnico hitrih prog Lindsey Vonn, ki želi tekmovalno kariero končati v velikem slogu ter se spogleduje z absolutnim rekordom po številu zmag v svetovnem pokalu. Od mejnika slovitega Šveda jo ločijo štiri zmage.

am/ic
© STA, 2018