Osem kandidatov za župana Maribora soočilo poglede

Maribor, 24. oktobra - Osem kandidatov za župana Mestne občine Maribor je nocoj na dogodku v organizaciji časopisne hiše Večer soočilo svoje poglede. Najbolj so se kresale iskre med sedanjim županom Andrejem Fištravcem, Francem Kanglerjem in Sašo Arsenovičem. Sodelovali so še Lidija Divjak Mirnik, Alenka Iskra, Vlado Šega, Igor Domanjko in Melita Petelin.

Maribor, občina.
Novinarska konferenca Mestne občine Maribor, na kateri so predstavili spletno bazo poslovnih prostorov in zemljišč www.podravje.eu, ki jo je pripravila Mariborska razvojna agencija v okviru projekta City Network Graz - Maribor.
Tabla občine.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA

V igri za mariborskega župana je sicer 18 kandidatov, na današnje soočenje pa so jih povabili devet, ki so se v ta teden objavljeni Večerovi raziskavi javnega mnenja uvrstili v zgornjo polovico. Med njimi je kandidat NSi Zdravko Luketič, ki pa se dogodka zaradi obveznosti v tujini ni mogel udeležiti.

Fištravcu, ki ponovno kandidira s podpisi občanov, je anketa pokazala šele peto mesto, a si tega ne jemlje k srcu. "Volitve bodo 18. novembra in takrat bo vse jasno," je povedal. Med dosežki v preteklem mandatu je navedel poplačilo preteklih dolgov občine. "21 milijonov evrov dolgov smo poplačali v štirih letih, med drugim tudi za radarje," je povedal in zavrnil navedbe o pretiranem zadolževanju občine.

Njegov predhodnik na županskem položaju Kangler, ki ga poleg njegove NLS podpirajo še SDS, SLS in SNS, vztraja, da je občino zapustil v dobrem finančnem stanju. "Ko je Fištravec prevzel funkcijo, je prejel na računu devet milijonov evrov in je tudi javno povedal, da je občina v dobri finančni kondiciji. Glede radarjev smo se pogodili z Iskro za 3,5 milijona evrov, zdaj pa so plačali poravnavo v višini sedem milijonov evrov," je navedel.

"Ne morem verjeti, s kakšno lahkoto govorita o teh milijonih. To je javni denar. Koliko od teh milijonov sta tudi zaslužila?" je oba vprašal kandidat SMC Arsenovič. Slednjemu sta predhodnika očitala zadolženost in konflikt interesov, če bi postal župan in ostal lastnik svojega podjetja.

"To so le poskusi diskreditacije. Moji projekti stojijo, niso le luknje. Zanje sem vzel kredit kot vsi drugi ljudje. Med drugim tudi za Žički dvor, ki je še ena mariborska sramota, ki sta jo prejšnja župana samo gledala. Svoje obveznosti redno poravnavam," je zatrdil.

Lidija Divjak Mirnik, ki kandidira s podpisi občanov, sicer pa jo podpirata LMŠ in LPR, je ponovila, da ko bo ona županja, "se v Mariboru ne bo več kradlo". Kdo točno krade, ni neposredno odgovorila, je pa povedala, da je protikorupcijski komisiji naznanila sum nasprotja interesov pri delovanju predsednika nadzornega odbora občine v zvezi s kitajskimi naložbami v letališče.

Neodvisna kandidatka Melita Petelin napoveduje za 90 milijonov evrov projektov, med drugim za gradnjo najemniških in varovanih stanovanj, in ne dvomi, da bo uspela ta denar tudi zbrati. "Trdno stojim za temi številkami, ker so realne," je poudarila.

"Grozljivo je stanje duha, ko na veliko govorimo o investicijah, dnevno pa smo soočeni z deložacijami in podobnim, ki nikogar ne zanimajo. Tega ne gre več pometati pod preprogo," je dejal kandidat Levice Vlado Šega. Njegove prioritete so socialni projekti ter energetika. "Maribor mora ponovno postati jedro energetike, tu je ogromno delovnih mest in evropskih sredstev," je prepričan.

Program kandidata Liste novinarja Bojana Požarja Igorja Domanjka temelji na socialnem podjetništvu. "S tem lahko zmanjšamo socialne razlike med ljudmi. Predvsem se bomo posvetili mladim, ki se preprosto ne smejo več množično izseljevati," je dejal.

"Ves čas se ukvarjamo samo s preteklostjo, namesto da bi se usmerili v prihodnost," je bila kritična kandidatka SD Alenka Iskra in med drugim opozorila na nujnost učinkovitejšega črpanja sredstev EU in priznavanja statusa Maribora kot regijskega središča. "Moja prva pot bo v Ljubljano. Ne da bi tam iskala nasprotnike, ampak partnerje," je dejala.

Nujnost povezovanja je izpostavil tudi Arsenovič in to navedel kot razlog za vložitev kandidature s podporo SMC. "Ne želim postavljati meje na Trojanah. Želim biti povezovalen, tudi s tistimi čez Trojane," je povedal.

"Če želiš biti župan, moraš imeti dobre odnose tako s koalicijo kot opozicijo," mu je navrgel Kangler. "Če mislite, da boste imeli pomoč gospodarskega ministra, ker ta prihaja iz SMC, se motite. Odgnal je investitorje, dvakrat je želel vzeti denar za Dravo," je dodal Fištravec.

ase/np
© STA, 2018