Lokalne volitve: Ptujski županski kandidati za izboljšanje infrastrukture

pripravil Gregor Mlakar

Ptuj, 28. oktobra - Deveterica kandidatov za župana Ptuja med prednostnimi nalogami izpostavlja izboljšanje mestne infrastrukture in skladen razvoj vseh mestnih četrti. Poleg vprašanja o prvih treh nalogah v primeru izvolitve jih je STA vprašala tudi, ali bi pri prenovi mestne tržnice karkoli spremenili in ali nameravajo bolj podpreti umetniške festivale.

Ptuj.
Mestna hiša Ptuj.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Štefan Čelan, 60 let, doktor tehniških znanosti (skupina volivcev, Lista dr. Štefana Čelana)

V primeru zmage bi se najprej lotil konstituiranja mestnega sveta in priprave predloga proračuna ob upoštevanju načel soodločanja v tistem delu, kjer je to načelo mogoče upoštevati. Pri prenovi tržnice namerava predlagati mestnemu svetu preučitev smiselnosti morebitnih sprememb, ki bodo bolje reševale prometne in prodajne površine. Prepričan je, da gre pri projektu za izjemno visok finančni izdatek, zato je prav, da se o njem izreče nova sestava mestnega sveta. Ker so v njegovem obdobju omogočili, da so se nekateri vrhunski umetniški festivali v mestu lahko začeli odvijati, zdaj ne vidi nobenih razlogov, da jih ne bi podpirali tudi v prihodnje.

Andrej Čuš, 28 let, magister medkulturnega menedžmenta (skupina volivcev, Lista Andreja Čuša)

Če bo zmagal, se bo najprej lotil urejanja cest, pločnikov, kolesarskih poti in varnih šolskih poti, zagotoviti namerava nove stanovanjske zmogljivosti, ki jih Ptuj nujno potrebuje, zato napoveduje 200 novih stanovanj. Prav tako namerava bolj skladno razvijati vse mestne četrti. Tako kot vsi drugi projekti, ki jih je začela aktualna mestna oblast, se mora končati tudi prenova tržnice, kamor bi sam postavil vinsko fontano. Organizatorjem kakovostnih festivalov bi prisluhnil in jim pomagal na različne načine, a bo potrebno poskrbeti tudi za uspešno promocijo in trženje projektov.

Dejan Dokl, 46 let, diplomirani ekonomist, magister znanosti (SMC)

V primeru izvolitve bi se najprej volivcem zahvalil za zaupanje, nato pa bi se seznanil z novimi sodelavci in njihovimi kompetencami ter pripravil organizacijsko strukturo občine. Hkrati bi se seznanil z že sprejetimi projekti, ki se izvajajo oziroma se bodo morali izvajati, ker so podpisane pogodbe. Enako bi storil tudi v primeru prenove tržnice, predlagatelje sprememb, projektante in druge deležnike pa bi povabil, da skupaj uskladijo projekt, ki bo najboljši za Ptuj. Glede podpore festivalom je po njegovem mnenju najprej potrebna natančna analiza, na osnovi katere bi skupaj sprejeli odločitve.

Rajko Fajt, 59 let, diplomirani inženir elektrotehnike (SDS)

Najprej namerava pregledati vse tekoče investicije ter njihove terminske in finančne podrobnosti, saj ne pristaja na staro nepošteno prakso reševanja z aneksi. Takoj bi se lotil priprave proračuna za leto 2019, kamor bi vključil tudi svete četrtnih skupnosti. Med prioritetami je tudi iskanje perspektivnih rešitev za prihodnost mladih. Glede tržnice je opozoril, da se je projekt na zadnji seji mestnega sveta brez njegovega glasu za spet podražil, zato bo prevetril finančno konstrukcijo in zahteval pospešeno obnovo. Tudi umetniški festivali morajo ostati, zato jih bo občina podprla in iskala dodatne vire financiranja na nacionalni in evropski ravni.

Nuška Gajšek, 37 let, diplomirana politologinja (SD)

Med prioritetami bi se že na začetku mandata lotila urejanja cestne infrastrukture, poiskala primerno rešitev za arheološko razstavišče ter se zavzela za uresničitev vrste svojih pobud iz iztekajočega mandata. Projekta prenove tržnice ne bi spreminjala, saj dvomi v možnost ohranitve evropskih sredstev, če bi posegali v projekt. Bi pa morali na Ptuju po končanju del skupaj poskrbeti, da urejenemu prostoru vdahnejo življenje in vsebino. Tudi umetniški festivali so zanjo zelo pomembni, nekaj dobrih so že izgubili, zato je potrebno opraviti konkreten premislek o tem, kako in s čim naprej.

Robert Križanič, 45 let, menedžer v kulturi (Stranka mladih Zeleni Evrope)

V primeru izvolitve bi se najprej lotil revizije projektov javne infrastrukture in pospešitve gradenj ali obnove na javnih površinah in cestah, razvil bi znamko "Ptuj je svetoven", s katero bi na Ptuju razvili prepoznavno turistično destinacijo, obnovili mestno središče in mesto napravili za živi muzej. Vzpostavil bi še občinsko pisarno v Bruslju. Glede tržnice domneva, da pogodbe z izvajalcem ni več mogoče razdreti brez velikih stroškov, jo pa namerava revidirati in skušati vplivati na racionalizacijo stroškov ali izvedbo dodatnih del. Obstoječe festivale bi podprl, ob tem pa razmislili, kako pestro dogajanje razširiti tudi izven poletne sezone.

Igor Majnik, 66 let, diplomirani pravnik (skupina volivcev, Lista Ptuj je naš)

Če bo postal župan, bo takoj začel delati na obnovi odnosov med ljudmi, občani in izvoljenimi, vse stranke in liste pa bo povabil, da vsaka uresniči nekaj iz svojega programa, proporcionalno glede na volilni dosežek. Obiskal bi tudi vse pomembne gospodarske družbe, zavode in sosednje občine. Glede mestne tržnice bi predlagal odstop od pogodbe oziroma spremembo pogodbe, kar se tiče obsega del in cene. Podprl bi vse kakovostne umetniške festivale, saj je takšen strošek po njegovem mnenju prej naložba, zato v njih vidi perspektivo.

Gorazd Orešek, 45 let, diplomirani inženir elektrotehnike (skupina volivcev, Lista ZA Ptuj)

V primeru zmage se bo najprej lotil oblikovanja zavezništva za modernizacijo in oživljanje Ptuja ter pospešitve razvoja mesta z zagonom že pripravljenih projektov, hkrati pa se bo zavzel za dvig kakovosti javnih storitev in njihovo racionalizacijo ter nižjo ceno. Prepričan je, da bo Ptuj s prenovljeno tržnico pridobil veliko, zato se bo osredotočil na kakovosten zaključek projekta in nadaljnjo obnovo ulic in trgov starega mestnega jedra. Tudi kakovostni festivali so razlog, da Ptuj živi, zato bo aktivno pomagal pri njihovem nadaljnjem razvoju na trajnostni in vzdržni osnovi.

Janez Rožmarin, 67 let, elektrotehnik (NSi)

Kot župan bi se takoj lotil pregleda stanja v občinski upravi, med prioritetami pa bi začel reševati prostorsko stisko v glasbeni šoli, poiskal ustrezno rešitev za propadajočo stavbo nekdanjega Koteksa ter nadaljeval projekte na Ranci. Glede mestne tržnice je zadovoljen, da so se dela že začela, in projekta ne bi spreminjal, saj bo po njegovem mnenju omogočil lep urejen trg za prireditve in potrebno tržnico. Ptujske festivale in druge tradicionalne prireditve, ki so v mestu že stalnica, je vedno podpiral in bi jih kot župan še bolj, vendar v mejah programskega obsega.

* kandidati so navedeni po abecednem vrstnem redu

gm/np
© STA, 2018