Začenja se preureditev Drenikove ulice v Ljubljani

Ljubljana, 18. oktobra - V Ljubljani se je danes začela preureditev Drenikove ulice med križiščema s Celovško cesto in Verovškovo ulico, kjer bodo več prostora dobili pešci in kolesarji, preurejeno bo tudi križišče s Celovško cesto. Dela naj bi bila zaključena do 10. decembra, izvedla jih bo družba Prenova-gradbenik, vrednost vseh del je skoraj 2,7 milijona evrov brez DDV.

Ljubljana.
Prenova ulica, tlakovanje, gradbena dela, gradbeništvo.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ureditev Drenikove ulice na odseku, kjer trenutno ni površin za kolesarje, med drugim predvideva dvignjen prostor za kolesarje in pešce. Kot so za STA pojasnili na Mestni občini Ljubljana (Mol), bodo razširili pločnike, tako da bo na njih več prostora za pešce in kolesarje, ki si bodo po prenovi delili skupno površino. Vozne pasove bodo nekoliko zožili, zato da bodo površine za pešce in kolesarje razširjene na 2,5 metra.

Poleg prenove ulice, ki predstavlja del diagonalne prometne povezave med Bežigradom in Šiško, ter ureditve površin za kolesarje in pešce bo Energetika Ljubljana izvedla tudi prenovo plinovodnega in vročevodnega omrežja med Maurerjevo ulico in Celovško cesto.

Promet na Drenikovi ulici bo od danes do predvidoma 10. decembra zaradi del oviran, zavijanje levo na Verovškovo ulico ne bo mogoče. Postajališče LPP na severni strani ceste bo v času del prestavljeno približno 150 metrov proti Celovški cesti.

Mol je na javnem razpisu za izvajalca del sicer izbral podjetje Prenova-gradbenik, skupna pogodbena vrednost za ureditev prometnih površin in del, ki jih bo izvedla Energetika Ljubljana, pa je nekaj manj kot 2,7 milijona evrov brez DDV. Preureditev bo občina sofinancirala tudi z evropskimi sredstvi iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb za mestne občine.

Še večji projekt bo v nadaljevanju kolesarjem in pešcem prijazna preureditev Vodnikove ceste, ki je vzporedna z mestno vpadnico Celovško cesto in predstavlja povezavo med spodnjo Šiško ter območjema Kosez in Dravelj. Na razpis, ki se je iztekel 24. avgusta, je prispelo kar osem prijav, na Molu pa jih še pregledujejo. Začetek del je predviden po podpisu pogodbe z izbranim izvajalcem, predvidoma novembra.

Vodnikovo cesto med koseško tržnico in ulico Na jami bi obnavljali družba Teleg-m, hrvaško gradbeno podjetje GP Krk, krški Kostak, družba Komunalne gradnje iz Grosupljega, že omenjeni Hidrotehnik Prenova - Gradbenik in KPL ter tudi eden največjih slovenskih gradbincev Kolektor CPG.

Vodnikovo cesto, ki je v trenutni podobi na določenih delih za kolesarje zaradi ozke in vijugajoče steze precej nevarna, nameravajo na občini prav tako urediti tako, da bo cestišče nekoliko ožje, površine za kolesarje in pešce pa širše. Kolesarske površine bodo po novem obenem večinoma ločene od cestišča, s čimer bo prometna varnost zanje še povečana. Tudi v tem primeru so predvidena še vzdrževalna dela na komunalnem omrežju.

V nadaljevanju urejanja kolesarskih površin v prestolnici pa imajo na Molu najprej v načrtu ureditev Dunajske ceste. Na občini so začeli tudi postopke za izdelavo projektne dokumentacije za ureditev kolesarskih površin na območju Tržaške ceste in Jadranske ulice, prihodnje leto pa načrtujejo še ureditev manjkajočega dela kolesarske steze na Litijski cesti.

Ali bo šlo pri teh projektih za večje gradbene posege ali le za manjše izboljšave obstoječih kolesarskih stez, bo po pojasnilih ljubljanske občine odvisno od potreb na posamezni lokaciji.

jes/jaz
© STA, 2018