Lokalne volitve: Ponekod se obetajo zanimivi boji za županske stolčke

pripravili dopisniki STA

Ljubljana, 14. oktobra - Rok za vložitev kandidatur pred prihajajočimi lokalnimi volitvami se izteče 18. oktobra zvečer, glede na nekatere že vložene in napovedane kandidature pa se ponekod obetajo zanimivi boji za županski stolček.

Ljubljana.
Mestna hiša Ljubljana, Mestni trg.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kamnik.
Občina Kamnik.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Brežice.
Brežiška občinska stavba.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Nova gorica.
Mestna hiša občine Nova Gorica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Koper.
Tabla Mestne občine Koper.
Foto: Lena Dujc/STA
Arhiv STA

Jesenice.
Občina Jesenice.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

V prestolnici bosta Jankovićevo zmago poskušala preprečiti tudi aktualni in nekdanji poslanec

V prestolnici aktualni župan Zoran Janković, ki Ljubljano vodi od leta 2006, samozavestno napoveduje vnovično župansko zmago v prvem krogu. Načrte mu bo tokrat poskušal prekrižati poslanec in dolgoletni ljubljanski svetnik SDS Anže Logar, ki ga podpirata tudi NSi in SLS. Logar sicer velja za glasnega kritika Jankovića, tega pa bremeni tudi nekaj sodnih postopkov. Med politično vidnejše kandidate se uvršča še nekdanji poslanec in mestni svetnik SMC Dragan Matić, sicer pa je vstop v volilno tekmo za zdaj napovedalo skupaj šest kandidatov.

Pester boj se obeta v občini Kamnik, kjer se je z županskega stolčka po junijskih državnozborskih volitvah poslovil aktualni premier Marjan Šarec. Kandidature je doslej napovedalo sedem kandidatov, med njimi aktualna podžupana Matej Slapar iz NSi in Igor Žavbi, sicer podpredsednik LMŠ, ki trenutno vodi občino. Po napovedih na družbenih omrežjih pa se bo v župansko tekmo podal tudi nekdanji dolgoletni kamniški župan Tone Smolnikar.

S podporo SDS bo kandidiral tudi Matjaž Zorman, lastnik Slovenia Eco Resorta v Godiču, ki ga poleg gostov po poročanju medijev menda redno obiskujejo tudi inšpektorji zaradi domnevnih pomanjkljivosti pri dovoljenjih za postavitev objektov. V Eco Resortu pa ne skrivajo, da bi bila lahko rešitev v spremembi prostorskih aktov občine.

Na Gorenjskem zanimivo v več občinah

Zanimiv boj se po odločitvi župana Boštjana Trilarja, da se ne bo potegoval za drugi mandat, obeta v Kranju, kjer je zaenkrat napovedanih šest kandidatur. Tako kot pred štirimi leti se bosta za funkcijo potegovala Barbara Gunčar (Stranka za enakomeren lokalni razvoj in podjetnost) in Zoran Stevanović, ki je hitro zbral potrebne podpise za kandidaturo.

Znani imeni, ki se podajata v boj za stolček kranjskega župana, sta nekdanji direktor Javnega gospodarskega zavoda Brdo Iztok Purič (stranka Več za Kranj, SAB in Lista za razvoj Kranja) in predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec (SD). Pomladne stranke bodo podprle Iva Bajca, ki zbira podpise za vložitev kandidature. Svojega kandidata bo imela tudi LMŠ, in sicer Roberta Nograška.

Hud boj je moč pričakovati tudi v Škofji Loki, kjer se aktualni župan Miha Ješe prav tako poslavlja, s svojo listo pa je podprl kandidaturo podžupana Tineta Radinje. Kandidirala bosta tudi drugi podžupan Robert Strah iz SDS in najostrejši nasprotnik obstoječega vodstva občine Rolando Krajnik s Komunalno ekološko listo. Za župansko mesto naj bi se potegoval še Janez Demšar iz SMC.

Veliko kandidatov se obeta na Jesenicah. Župan Tomaž Tom Mencinger se je odločil, da se bo s SD potegoval še za četrti mandat. Nasproti mu bo stal trenutni podžupan, nekdanji hokejist Miha Rebolj iz SMC, v boj pa se s podpisi volivcev podaja tudi Delov novinar Blaž Račič. Po neuradnih podatkih naj bi za Levico kandidirala Alma Rekić, javnosti znana kot sodnica v kuharskem šovu MasterChef, za LMŠ pa Janko Pirc. Svojega kandidata bo z Žarkom Štrumblom imela tudi SDS.

Poseben dvoboj se napoveduje v Tržiču, kjer se na politično sceno vrača nekdanji župan Pavel Rupar, ki je bil v zaporu zaradi oškodovanja občine. Tako kot aktualni župan Borut Sajovic bo kandidiral s podpisi volivcev. Oba sta občino vodila po 12 let, nekoč pa sta bila tudi državnozborska poslanca SDS oz. LDS. Za župansko funkcijo se bosta v Tržiču s svojima listama potegovala tudi občinska svetnika Andrej Frelih in Klemen Belhar.

V Cerkljah na Gorenjskem se bo s podporo volivcev za že sedmi mandat potegoval Franc Čebulj. Ogrozil bi ga lahko nosilec TOP liste Luka Štumberger, ki je kandidaturo, podprto s potrebnimi podpisi, že vložil.

V Novem mestu se obeta dvoboj, v Brežicah več kandidatov

V Mestni občini Novo mesto se za zdaj obeta dvoboj med zdajšnjim županom Gregorjem Macedonijem in njegovim tekmecem izpred štirih let, Jožetom Kobetom, kandidatom Gospodarsko aktivne stranke.

Macedonija, ki bo pri potegovanju za drugi mandat kandidiral na Listi Gregorja Macedonija, je podprla NSi, podporo pa sta mu napovedala še SDS in Lista Ivana Kralja, medtem ko je podporo Kobetu za zdaj napovedala SD. Kobe se je na volitvah leta 2014 že potegoval za mesto novomeškega župana in v prvem krogu kot tretjeuvrščeni zbral 15,8 odstotka glasov.

V Občini Brežice se po zaporednih treh in pol županskih mandatih v vnovični boj za mesto župana podaja Ivan Molan, ki bo, čeprav je član SDS, kandidiral s podpisi volivcev, pri vnovični kandidaturi pa so mu podporo obljubile SDS, NSi in SLS. Po zadnjih podatkih se bo pomeril s tremi tekmeci, pri čemer ga verjetno najtrši boj čaka z občinskim svetnikom in županskim kandidatom SMC Igorjem Zorčičem, sicer vodjo poslanske skupine SMC, ki je v brežiškem občinskem svetu druga najmočneje zastopana stranka.

Kandidaturo za brežiškega župana sta do zdaj napovedala še kandidat SD Matija Kolarič in kandidat Neodvisne liste Sonce Andrej Gerjevič.

V Kopru več kandidatur in morda drugi krog, v Piranu se Bosmann poslavlja

Po 16 letih županovanja Borisa Popoviča se v Kopru postavlja vprašanje, ali bo aktualni župan tokrat vendarle moral v drugi krog. Če je do pred nedavnim kazalo, da Popovič, ki ga podpirata stranki Koper je naš in Slovenija za vedno, ne bo imel resnega tekmeca, pa so se v zadnjih tednih pojavili številni kandidati.

V boj za županski stolček se bo med drugimi ponovno podal samostojni občinski svetnik Aleš Bržan. Priljubljeni radijec je leta 2014 kandidiral na listi SMC, tokrat pa za njim stoji Lista Aleša Bržana. Na seznamu kandidatov za občinski svet najdemo tudi nekdanjega županskega kandidata Janeza Starmana. Bolj kot preostali županski kandidati dviguje prah morebitna kandidatura nekdanjega tesnega Popovičevega sodelavca Gašparja Gašparja Mišiča, ki je po sporu z županom zapustil vodstvo koprskega komunalnega podjetja. Gašpar Mišič se za kandidaturo sicer še ni odločil, za njim pa naj bi stala širša skupina ljudi.

V piranski občini se bo za županstvo med drugim potegoval nekdanji zdravstveni minister Tomaž Gantar, ki je tudi že bil piranski župan. Gantar, ki naj bi mu ankete zelo dobro kazale, bo nastopil kot neodvisni kandidat s podpisi volivcev. Za nov mandat se medtem ne bo potegoval aktualni župan in Gantarjev stanovski kolega Peter Bossman, SD pa bo zato v ogenj poslala nepremičninarja Bojana Drevenška, ki sicer nima političnih izkušenj.

V Novi Gorici vsaj pet kandidatov, v Idriji se obeta menjava

V Mestni občini Nova Gorica se bo, kot kaže, za županski stolček potegovalo vsaj pet kandidatov. Med njimi se bo kot neodvisni kandidat za tretji mandat potegoval sedanji župan Matej Arčon. Njegov protikandidat iz vrst SD, podjetnik Sebastjan Komel, ki so ga mnogi zamenjevali s soimenjakom nogometašem, se je že na startu županske tekme soočil z neprijetnostmi. Mediji so namreč objavili, da je vozil pod vplivom alkohola in povzročil prometno nesrečo. Posul se je s pepelom, vprašanje pa je, kako bodo njegovo priznanje in obžalovanje sprejeli volivci.

Kandidaturo sta napovedala tudi Klemen Miklavič (skupina volivcev/Goriška.si) in Miran Müllner (Zveza za Primorsko), zagotovo pa se bo že napovedanim županskim kandidatom pridružil še kdo, saj je težko verjeti, da bo desne stranke zastopala le kandidatka SDS Elena Zavadlav Ušaj.

Novega župana ali županjo bo dobila Občina Idrija. Dosedanji župan Bojan Sever se bo upokojil, ob tem pa podprl neodvisno kandidatko, ki ima podporo tudi SD, Mirando Groff Ferjančič, ki je bila v prejšnji vladi državna sekretarka na ministrstvu za finance. Kandidaturo je napovedal tudi Tomaž Vencelj kot neodvisni kandidat.

Zanimiva predvolilna bitka se pričakuje tudi v Občini Ajdovščina, saj svojo kandidaturo poleg sedanjega župana Tadeja Beočanina (SD) napoveduje tudi nekdanji župan Marjan Poljšak (Narodna stranka dela). Do roka za vložitev kandidatur bo zagotovo znan še kakšen kandidat predvsem desnih političnih strank, ki imajo v Zgornji Vipavski dolini veliko podporo volivcev.

vpu/tzu/rbo/miv/rr/np
© STA, 2018