Lokalne volitve: Ponekod se obetajo zanimivi boji za županske stolčke

pripravili dopisniki STA

Ljubljana, 14. oktobra - Glede na vložene in napovedane županske kandidature bo v Mariboru precej pestro, saj je tistih, ki želijo zasesti funkcijo prvega v mestu, kar 13. Najbolj oster bo bržkone dvoboj med aktualnim in nekdanjim županom Andrejem Fištravcem in Francem Kanglerjem, a ni izključeno, da bi "dobiček" pobral kdo tretji.

Maribor.
Stavba mestne občine Maribor.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

V Mariboru bi lahko štrene mešal nov močan igralec, zanimivo tudi v okoliških občinah

V Mariboru je sprva kazalo predvsem na ponoven spopad nekdanjega in sedanjega župana - Franca Kanglerja, ki so ga pred šestimi leti odnesle t. i. ljudske vstaje, in Andreja Fištravca, ki so ga prinesle. Medtem ko je bil slednji pred štirimi leti še premočen, danes kaže drugače, saj Fištravec kljub drugačnim obetom ni uspel vzpostaviti zaupanja javnosti v mestno oblast, Kanglerja pa sta poleg njegove stranke podprli še SDS in SLS.

A so se politične karte močno premešale, ko se je v župansko tekmo tik pred zdajci vključil podjetnik Saša Arsenovič, ki velja za močnega tekmeca. H kandidaturi ga je nagovarjalo več strank, po prigovarjanju skupine znanih Mariborčanov pa je le privolil v vstop v politiko.

Med ostalimi kandidati zaenkrat ni vidnih izstopajočih, razen morda zaradi nenavadnosti njihove kandidature. Takšen je npr. vodja Štajerske varde Andrej Šiško, ki naj bi se za župansko mesto ponovno potegoval kar iz pripora.

V ostalih štajerskih občinah bo zanimivo predvsem tam, kjer se dosedanji župani umikajo. V Miklavžu na Dravskem polju želijo dolgoletnega župana Lea Kremžarja med drugim naslediti nekdanji nogometaš Damir Pekič z novoustanovljeno stranko Dialog za Napredek, odvetnica Simona Marko (SD) in podžupan Egon Repnik (Lista za skupno občino Miklavž).

Na položaju župana Selnice ob Dravi bi Jurija Lepa, ki se je preselil na mesto poslanca DZ, radi zamenjali direktorica Energetske agencije za Podravje Vlasta Krmelj (SDS) in direktorica občinske uprave Darja Slivnjak (neodvisna).

V Rušah, kjer se Uroš Razpet po štirih letih vrača med arhitekte, se za njegov stolček potegujejo direktor zavoda Cezam Tomi Prosnik, načelnica upravne enote Urška Repolusk (oba z zbiranjem podpisov), podjetnik Slavko Šterman (SAB) in občinski svetnik Martin Lesjak (SD).

V Šentilju bo poskušal sedanjega župana Štefana Žvaba, ki ima za sabo en mandat, premagati poslanec SDS Marijan Pojbič. V občini Hoče-Slivnica je poleg aktualnega župana Marka Soršaka, ki občino vodi prvi mandat in kandidira s podpisi volivcev, kandidaturo za županjo napovedala tudi podžupanja Anita Arzenšek (SLS).

V Spodnjem Podravju se nekateri župani poslavljajo od položaja

Zagotovo bo novega župana dobil Ptuj, saj se Miran Senčar poslavlja po enem mandatu in se vrača v podjetniške vode. Njegova lista je potencialnega naslednika našla v Gorazdu Orešku. Da bo bitka vroča, pa je poskrbel nekdanji dolgoletni župan Štefan Čelan, ki se vrača v igro za županski stolček. Že po prvih izjavah na obeh straneh sodeč bo šlo za hud boj, vprašanje pa je, koliko ga lahko zmoti ostalih sedem doslej najavljenih kandidatov.

V Ormožu je prav tako kazalo na novega župana, a si je Alojz Sok kot kandidat NSi premislil in se bo potegoval še za četrti mandat. Med protikandidati bo imel tudi podjetnika Mirana Topolovca, ki ga podpirajo stranke z levega pola.

V Slovenski Bistrici za zdaj kaže na le dva kandidata; dolgoletnemu županu Ivanu Žagarju, ki naj bi ga poleg njegove SLS podprli še SDS in NSi, se bo po robu postavil kandidat SMC Igor Erker, trenutno direktor občinske uprave v občini Makole.

Političnim ambicijam se ni odrekel niti nekdanji dolgoletni poslanec in župan Destrnika Franc Pukšič, ki se je pred 12 leti odrekel županovanju zaradi nezdružljivosti s poslansko funkcijo. Obeta se zanimiv dvoboj z aktualnim županom Vladimirjem Vindišem, ki kandidira s svojo listo in je pred štirimi leti v drugem krogu Pukšiča že premagal. Tokrat bo slednji kandidat liste Na(j)prej Destrnik.

Na Koroškem mnogoboji v najmanj treh občinah, v Murski Soboti se obeta dvoboj

Na Koroškem se ena zanimivejših bitk obeta v Občini Ravne na Koroškem, kjer se v boj za župansko mesto podajajo najmanj trije kandidati. Kandidaturo je kot neodvisni kandidat že vložil Zlatko Halilovič, ki kandidira s podporo stranke DeSUS, možno pa je, da ga podprla še katera stranka. Kandidat Levice bo Vilko Černovšek. Zdajšnji župan Tomaž Rožen, ki občino vodi zadnjih 12 let, bo kandidiral kot neodvisni kandidat s podporo volivcev. Predvidoma bo imela kandidata tudi SDS ali pa bo katerega podprla, je za STA dejal predsednik ravenskega lokalnega odbora SDS Igor Oder. Kot kandidatka se omenja tudi Mojca Erjavec iz NSi, ki zaenkrat ne daje uradnih informacij, bo pa vse sporočila v prihodnjih dneh.

V Slovenj Gradcu se obetajo najmanj štirje kandidati. Vnovično kandidaturo je napovedal zdajšnji župan Andrej Čas, ki občino vodi šest let, kandidiral pa bo kot nestrankarski kandidat s podpisi volivcev in podporo Slovenjgraške liste za mesto in podeželje. Kandidaturo podjetnika Darka Hlupiča je vložila Slovenska nacionalna stranka. S podpisi volivcev in podporo SDS bo kandidiral podjetnik Andrej Breznik. SD, SMC in DeSUS ter neodvisna lista Povezujemo za SG! pa so podprle direktorja javnega zavoda Spotur Tilena Kluglerja, ki bo kandidiral s podpisi volivcev.

Da si po šestih mandatih pod istim županom želijo sprememb v vodenju občine, kaže najava več kandidatur za župana Podvelke. Občino vse od njene ustanovitve leta 1998 vodi trenutno najstarejši med slovenskimi župani, 77-letni Anton Kovše, ki je pred tem štiri leta že vodil takrat združeno Občino Podvelka-Ribnica. Kovše (SD) je napovedal vnovično kandidaturo. Kandidat DeSUS bo Milan Čurin, neodvisne kandidature sta za STA napovedala Miran Reš in Janez Otorepec, napoveduje pa se tudi ena kandidatka.

Za župana Mestne občine Murska Sobota sta kandidaturo napovedala le dva kandidata, ki pa se uradno še nista predstavila. Sedanji župan Aleksander Jevšek (SD) je kandidaturo napovedal septembra. Odbor SDS Murska Sobota pa je v začetku meseca za svojega kandidata določil Bojana Petrijana iz Kupšincev, v prejšnjem mandatu direktorja soboške občinske uprave.

V Celju in okolici kar nekaj želja za spremembe, v Trbovljah manj

V Celju se obeta troboj med aktualnim županom Bojanom Šrotom (Celjska županova lista), ki se poteguje že za šesti mandat, predsednikom celjskega mestnega odbora SLS Markom Zidanškom in Sandijem Sendelbahom, ki je kandidat nestrankarske liste Odprto Celje. Za župana kandidira tudi član SD Branko Verdev, neuradno naj bi kandidiral tudi Matjaž Železnik iz SDS.

Še bolj zares kot na nekaj zadnjih volitvah bo tokrat šlo v Slovenskih Konjicah, kjer se bo Miran Gorinšek (SLS) potegoval za že četrti mandat, a ga tokrat čaka nič kaj lahka naloga. SDS namreč v boj pošilja kar svojega poslanca in nekdanjega Gorinškovega podžupana Bojana Podkrajška. Ob tem so se povezale še stranke z drugega političnega pola, SD, SMC in DeSUS, ter podprle kandidaturo direktorja zdravstvenega doma Darka Ratajca.

V Šentjurju bo zanimivo soočenje med županom Markom Diacijem, ki se bo kot kandidat Gibanja za občino Šentjur potegoval za tretji mandat, ter Janezom Jenšterletom iz SMC in Mojco Inkret iz SDS. Troboj se obeta tudi v Šmarju pri Jelšah. Kandidature so napovedali Matija Čakš, skupni kandidat pomladnih strank in svoje liste, ter David Stupica in Bojana Pevec kot neodvisna kandidata. Zdajšnji župan Stanko Šket, ki občino vodi le en mandat, se za vnovično kandidaturo ni odločil.

V Trbovljah pa se bo aktualna županja Jasna Gabrič potegovala za drugi mandat, tokrat bo kandidirala z listo Jasne Gabrič za Trbovlje. Njen tekmec bo Jože Pustoslemšek, ki bo kandidiral s svojo listo.

tz/lpc/mma/vpu/ase/gm/np
© STA, 2018