Vezonik Sloveniji priplezal 13. medaljo na SP v športnem plezanju

Innsbruck, 15. septembra - Slovenski športni plezalec Gregor Vezonik je novi slovenski junak vertikale. Triindvajsetletni Ravenčan je osvojil bron v dvorani OlympiaWorld v disciplini balvansko plezanje. Vezonik je Sloveniji v Innsbrucku priplezal tretjo medaljo in skupno trinajsto kolajno na svetovnih prvenstvih v športnem plezanju.

Innsbruck.
Slovenski športni plezalec Gregor Vezonik.
Foto: Luka Fonda/www.pzs.si

Na seznamu nosilcev odličij s svetovnih prvenstev v športnem plezanju, na katerem so Martina Čufar, Maja Vidmar, Mina Markovič, Jernej Kruder in Janja Garnbret, je novo ime, Korošec Gregor Vezonik.

To je že tretja slovenska medalja na svetovnem prvenstvu v Innsbrucku, za popoln komplet odličij, po zaslugi Janje Garnbret zlato in srebro, po zaslugi Gregorja Vezonika pa bron.

Prejšnjo soboto je Janja Garnbret poskrbela za srebro v težavnosti, v petek pa je osvojila najžlahtnejše odličje zlatega sijaja v balvanskem plezanju.

Slovenska pravljica in bera kolajn na prizorišču dvakratnih zimskih olimpijskih iger leta 1964 in 1976 v mestu ob reki Inn se lahko nadaljuje še v nedeljo, zadnji dan svetovnega prvenstva v športnem plezanju.

Edina slovenska predstavnica v nedeljski olimpijski kombinaciji, zadnji preizkušnji letošnjega prvenstva, finalu najboljše šesterice na svetu, bo Janja Garnbret, ki prepričljivo vodi in ki lahko kolekcijo kolajno dopolni še s premierno v novi disciplini, ki bo svojo olimpijsko premiero doživela čez dve leti na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu.

V finalu, ki je bil manj zahteven kot sobotni ženski finale, v katerem je le Garnbretova osvojila dva vrha smeri, je svojo prvo zmago na velikih tekmovanjih osvojil novi japonski plezalni junak 19-letni Kai Harada, ki je od prvega do zadnjega oprimka preplezal štiri balvanske smeri. Srebro je pripadlo Jongwon Chonu iz Južne Koreje, ki si je številu treh vrhov in štirih con delil z najboljšim Slovencem, a jih je preplezal v manjšem številu poskusov.

Vezonik je letos v življenjski formi, potem ko je v avgusta končanem svetovnem pokalu v balvanskem plezanju trikrat stopil na stopničke, od tega je zmagal prav na zadnji tekmi sezone v Münchnu. V skupnem seštevku je sezono končal na petem mestu.

Za njim je neverjeten, lahko bi rekli astronomski vzpon. Balvanski plezalec je še pred dvema letoma na SP v Parizu končal zunaj polfinalistov na 45. mestu. V svetovnem pokalu pa je pred letošnjo sezono bil le enkrat v polfinalu. Nato pa se je letos zavihtel na sam vrh tekmovalcev v tej disciplini ter postal tretji Slovenec s kolajno s SP v balvanskem plezanju po Kruderju in Garnbretovi.

am/lr/lr
© STA, 2018