Orkan Florence že zaliva Severno in Južno Karolino

Wilmington, 14. septembra - Orkan Florence je sinoči z močnimi vetrovi in dežjem začel bičati obalo Severne in Južne Karoline kot orkan 2. kategorije. Davi je oslabel v orkan 1. kategorije z vetrovi do 150 kilometrov na uro, vendar ameriški nacionalni center za orkane ohranja opozorilo pred življenjsko nevarnimi nevihtami, poplavami in močnim vetrom.

ZDA, Wilmington.
Ogromen orkan Florence, ki se iz Atlantika vali proti vzhodni obali ZDA, ogroža deset milijonov ljudi, ki so že zapustili obalna območja ali pa se pripravljajo na evakuacijo.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Z najbolj ogroženih območij so do sinoči evakuirali več kot milijon ljudi, čeprav ukaza niso upoštevali vsi. V Severni Karolini je ostalo brez elektrike že več kot 110.000 odjemalcev, poročajo o manjših poplavah. Letalske družbe so odpovedale 15.000 poletov, šole pa zapirajo tudi po Georgii in ponekod v Virginiji.

Orkan je po obsegu ogromen in guverner Severne Karoline Roy Cooper pričakuje hude poplave. Na ogroženem območju so tudi jedrske elektrarne, ki so jih izklopili.

vr/rp/blm/vr
© STA, 2018