Pokljuki po pričakovanjih biatlonsko SP 2021

Poreč, 9. septembra - Kongres Mednarodne biatlonske zveze (IBU) je na današnjem zasedanju v Poreču po pričakovanjih tudi formalno potrdil, da bo Pokljuka gostitelj biatlonskega svetovnega prvenstva v predolimpijskem letu 2021.

Pokljuka.
Smuči, sneg, biatlon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Gre za prvenstvo, ki naj bi ga sprva gostil ruski Tjumen. Zanj se je na kongresu pred dvema letoma potegovala tudi Pokljuka, a so ga dobili Rusi. Kasneje je IBU v sklopu ruskega državnega dopinga na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju 2014 Rusom tekmovanje odvzela. Gorenjski biatlonski center na Rudnem polju je tako ostal edini kandidat za tekmovanje, ki bo na sporedu februarja 2021.

Pokljuka je zaradi vsakoletne tekme svetovnega pokala, letos bo gostila uvodno tekmo v decembru, za prvenstvo praktično nared. Slovenski prireditelji obljubljajo le minimalne posege v Triglavski narodni park, prostorske potrebe za prvenstvo pa bodo reševali predvsem z začasnimi objekti. Norut Farčnik, predsednik pripravljalnega odbora za SP, pa je priznal tudi, da je Pokljuka na današnji dan v Poreču doživela posebno zadoščenje.

Gre za tematiko, ki se ji Farčnik ni želel podrobno posvetiti na srečanju s slovenskimi novinarji: "Že v Moldaviji smo od vseh dobili pohvale za organizacijo in predstavitev. Bili smo skromni in profesionalni, Ne bom komentiral tega, zakaj Pokljuka ni bila izbrana v prvem koraku. Kandidirali smo za SP 2021, zdaj smo ga dobili, ostalo pa nas ne zanima. Gledamo naprej."

Znano je, da je lani na sedežu IBU v Avstriji stekla preiskava proti vodilnim na zvezi, ki so osumljeni korupcije, denar pa naj bi dobili za prikrivanje ruskega dopinga, gre za 65 primerov, in dodeljevanje tekmovanj Rusiji. Zdaj že bivši predsednik Anders Besseberg, ki je med 12 osumljenimi, v Poreču pa je njegov položaj zasedel Šved Olle Dahlin, krivdo še naprej vztrajno zanika.

Tretjega prvenstva v kratkem roku, Planica bo gostila svetovno prvenstvo v poletih leta 2020 in nordijsko svetovno prvenstvo leta 2023, je bil vesel tudi predsednik Smučarske zveze Slovenije Enzo Smrekar. "Gre za veliko odgovornost, po drugi strani pa tudi čast in priložnost. Slovenija nima pogosto te priložnosti, da gosti tri taka prvenstva in to moramo zagrabiti."

Izvedba na terenu Smrekarja na skrbi. "Vsako leto organiziramo sedem tekem svetovnega pokala. Vemo, da znamo pripraviti proge in tekme. Redko kaj odpovemo, če pa že, to prestavimo na sosednji hrib. To me ne skrbi. Večja težava bo vse to uskladiti časovno, saj imamo kadre omejene, na drugi strani pa moramo to priložnost izkoristiti za kaj trajnega v okolju, za infrastrukturo in za smučarsko zvezo v finančnem smislu." Smrekar se zaveda, da bodo za uspešno izvedbo pomembni tudi tekmovalni uspehi, upa pa tudi na dobro sodelovanje z novo vlado, saj v prvenstvih vidi priložnost, da se postori tudi stvari, ki v preteklosti niso bile narejene.

"Tekmovanje pomeni veliko za slovenski biatlon, veliko več pa za prihodnje generacije, saj vsak tak dogodek ponuja priložnost, da se izboljša infrastruktura in sam bi si želel, da bi bila ta na Pokljuki še boljša. Glede tekmovanja pa sem vedno vesel takega izziva, pred domačo publiko pa je to še toliko lepše. Posebej če ti uspe pokazati največ in se občinstvo lahko veseli s tabo," pa je ob robu dogodka ocenil najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak.

"Slovenijo smo v zadnjih letih postavili na športni zemljevid sveta s prvenstvi v poletih, nordijskem smučanju in zdaj še v biatlonu. To pomeni, da nimamo le vrhunske tekmovalce, ampak da je tudi Slovenija tista, ki se ji zaupa organizacijo velikih športnih prireditev. Imamo vrhunsko infrastrukturo za zimske športe, ki jo še dopolnjujemo in želim si, da bi prihodnja vlada s tem nadaljevala. Verjamem v šport, ki nas povezuje in nam daje identiteto. Če ga povežemo še s turizmom in slovensko gostoljubnostjo, verjemite, da lahko navdušimo marsikoga," pa je današnji izbor pokomentirala ministrica pristojna za šport Maja Makovec Brenčič, ki je ob bližnjem slovesu z ministrskega položaja napovedala, da se že veselili izzivov in dela na fakulteti.

Bolj zanimiv je bil drugi današnji izbor prireditelja prvenstva 2023, za katerega sta se potegovala nemški Oberhof in češko Nove mesto. Z 28:21 je bil na glasovanju uspešnejši Oberhof. V letu 2019 bo gostitelj SP švedski Östersund, v letu 2020 pa italijanska Anterselva.

ag/ad/ag
© STA, 2018