Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

London z zapornim nalogom za dva ruska državljana zaradi zastrupitve z novičokom

London, 5. septembra - Britansko tožilstvo je danes izdalo obtožnico za dva ruska državljana zaradi poskusa umora nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke Julije marca v angleškem Salisburyju. Britanske oblasti so hkrati izdale evropski priporni nalog za Aleksandra Perova in Ruslana Boširova.

Velika Britanija, Salisbury.
Angleška policija pred restavracijo Zizzi, kjer so našli zastrupljenega nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

Ob tem so iz tožilstva sporočili, da od Rusije ne bodo zahtevali njune izročitve, je pa britanska protiteroristična policija objavila njuni fotografiji.

Oba sta poleg poskusa umora obtožena tudi posedovanja novičoka, živčnega strupa, s katerim sta bila zastrupljena Skripala, in drugih kaznivih dejanj.

Sergeja Skripala in njegovo hčerko so 4. marca našli nezavestna na klopi v Salisburyju. Oba sta za las ušla smrti. Trenutno prebivata na skrivni lokaciji. Njuna zastrupitev je sprožila hudo diplomatsko krizo med Zahodom in Rusijo.

mlj/jk/mlj
© STA, 2018