Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Po raziskavi NIJZ več ljudi redno zajtrkuje in uživa zelenjavo

Ljubljana, 22. avgusta - Raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje kaže, da se povečuje delež ljudi, ki vsakodnevno uživajo zelenjavo in redno zajtrkujejo. Zmanjšuje pa se delež prebivalcev, ki uživajo sladkane pijače. Kljub temu se v Sloveniji v povprečju vsak drugi odrasli prebivalec prehranjuje nezdravo in z manj zdravju koristnimi živili.

Ljubljana.
Zajtrk, zdrava prehrana, jabolka, kruh, maslo, mleko, med.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Prebivalci Slovenije zaužijemo v povprečju tudi dvakrat več soli, kot je še sprejemljivo. Tri četrtine soli zaužijemo z živilskimi izdelki, v ostalem pa z dosoljevanjem pri mizi.

Glede na rezultate raziskave dve petini prebivalcev dnevno uporabljata priporočena rastlinska olja, še vedno pa tedensko ali pogosteje uporablja svinjsko mast četrtina prebivalcev, prav toliko tudi klasično ocvrte jedi. V Sloveniji zaužijemo dovolj mesa, a preveč mesnih izdelkov in premalo rib, še kaže raziskava.

ago/apo/apo
© STA, 2018