Najhitrejša Slovenka za Slovensko planinsko pot potrebovala le slabih 12 dni

Vipava, 16. avgusta - Šesto kilometrov Slovenske planinske poti je Anja Klančnik iz Vipave pretekla in prehodila v 11. dneh, 23. urah in 49 minutah; 40-letna ultramaratonka je s tem za kar 30 ur popravila slovenski ženski rekord, ki ga je s 13 dnevi in šestimi urami imela doslej v lasti ultramaratonka Ruth Podgornik Reš.

Ajdovščina.
Ultramaratonka Anja Klančnik.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Ajdovščina.
Ultramaratonka Anja Klančnik.
Foto: Rosana Rijavec/STA

Na traso, ki se začne v Mariboru in se nadaljuje prek Pohorja, Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp, predalpskih hribovij in Krasa vodi do Debelega rtiča, se je podala 2. avgusta ob 6. uri zjutraj. V cilj je Klančnikova pritekla v torek zjutraj ob 5.49, je za STA povedal ekstremni kolesar Andrej Zaman.

V primerjavi s pokojno Reševo je morala Anja Klančnik na nekaterih odsekih opraviti precej daljšo pot, saj so pri Planinski zvezi Slovenije v dnevnik Slovenske planinske poti število žigov iz 69 povečali na 80. Novi so bili tako v koči na Okrešlju, Ledinah, vrhu Koroške Rinke in na Debelem rtiču.

Na pot se je podala brez daljših priprav in načrtovanja, po vrnitvi z dopustovanja na morju. O postavitvi novega rekorda ni razmišljala, proti njemu je začela pogledovati šele potem, ko je ugotovila, da napreduje po poti več kot odlično.

Prvi dan se je na pot za lažji začetek podala skupaj s kolegom, ekstremnim kolesarjem Andrejem Zamanom. Nato je tekla sama, preko najvišjih vrhov Kamniških Alp jo je spremljal Tomislav Klančnik. Okrog Klančnikove se je nato začela oblikovati skupina ultra tekaških navdušencev, zbranih predvsem iz vrst udeležencev Ultra Traila Vipavska dolina, ki ji je pomagala, da z iskanjem poti ni izgubljala dragocenega časa in je bila tako na poti hitrejša.

Šesto kilometrov Slovenske planinske poti je bila njena najdaljša razdalja in doslej najbolj zahtevna preizkušnja. Pred tem je bil njen tekaški rekord 100 milj oz. 176 kilometrov, ki jih je januarja letos pretekla na Iper trail teku Corsa della bora v Italiji in aprila Istra trail v Istri.

rr/jz
© STA, 2018