Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Na kulinaričnem ogledu po Ljubljani tudi pokušina letečih žgancev

Ljubljana, 4. avgusta - Turizem Ljubljana, ki poleg rednih turističnih ogledov znamenitosti v prestolnici organizira doživljajska vodenja, želi pozornost usmeriti tudi v kulinariko. Kulinarični ogled Okusi Ljubljane tako vključuje degustacije značilnih ljubljanskih jedi, denimo goveji jezik s hrenom in leteče žgance, ki pa niso nič drugega kot ocvrta piščančja bedra.

Ljubljana.
Kulinarika, degustiranje, hrana, kuhar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Leteči žganci so še iz časa, ko je na Ljubljanici živelo čolnarstvo, so povedali v restavraciji Romansa, ki je vključena v omenjeni kulinarični ogled. Čolnarji, ki so bili med premožnejšimi, so si lahko vsak dan privoščili ocvrtega piščanca, medtem ko so se drugi večinoma prehranjevali z različnimi gostimi juhami. V želji, da se ne bi tako razlikovali, so svoji jedi rekli bolj domače - leteči žganci.

Največ udeležencev kulinaričnega ogleda je iz ZDA, sledijo pa Britanci, Nemci in Avstrijci.

pse/moz
© STA, 2018