Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ljudje širom sveta občudovali popoln Lunin mrk

Pariz, 28. julija - Ljudje v Evropi in širom sveta so lahko sinoči opazovali popoln Lunin mrk, najdaljši v tem stoletju. Mrk je bil najlepše viden na južni polobli. Ponekod je pogled na ta redek nebesni pojav sicer skazilo slabo vreme. Mrk je sovpadel s posebnim položajem Marsa, ki je bil posebej blizu Zemlje in zato videti sorazmerno velik.

Jordanija, Amman.
Lunin mrk v noči iz petka na soboto. Popolni mrk je trajal eno uro, 43 minut in 34 sekund, s čimer je bil najdaljši v tem stoletju.
Foto: Xinhua/STA

Poljska, Varšava.
Opazovanje Luninega mrka v noči iz petka na soboto. Popolni mrk je trajal eno uro, 43 minut in 34 sekund, s čimer je bil najdaljši v tem stoletju.
Foto: Xinhua/STA

Betlehem.
Faze Luninega mrka v noči iz petka na soboto. Popolni mrk je trajal eno uro, 43 minut in 34 sekund, s čimer je bil najdaljši v tem stoletju.
Foto: Xinhua/STA

V tunizijski prestolnici Tunis se je denimo zbralo več kot 2000 ljudi, med njimi mnogo otrok, ki so z daljnogledi opazovali Lunin mrk. Rdečo Luno so lahko na jasnem nebu občudovali tudi v brazilskem Rio de Janeiru, kjer so številni pojav ovekovečili s fotoaparati in prenosnimi telefoni.

V večjem delu Indije, kjer naj bi bil mrk lepo viden, je opazovanje Lune pokvarilo monsunsko deževje in gosti oblaki.

sg/ase/mc/sg
© STA, 2018