Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Dogovor Trumpa in Junckerja z ogromno vprašaji in brez jamstev

Bruselj, 26. julija - Dogovor ameriškega predsednika Donalda Trumpa in predsednika Evropske komisije Jeana-Clauda Junckerja je nedvomno izboljšal vzdušje v odnosih EU in ZDA, ni pa nikakršnih jamstev, da bo uresničen.

ZDA, Washington.
Ameriški predsednik Doland Trump in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker sta na srečanju v Beli hiši dosegla dogovor o umiritvi trgovinskih napetosti med ZDA in EU.
Foto: dpa/STA

Glede ključnega vprašanja - uvedbe novih carin na uvoz evropskih avtomobilov, ki je vreden več kot 50 milijard evrov na leto, ima EU zgolj Trumpovo besedo, da ne namerava uvesti dodatnih carin na avtomobile.

Dogovor odpira tudi ogromno vprašanj o izvedljivosti drugih elementov dogovora, zlasti o tem, kako bo EU od ZDA kupovala več soje in utekočinjenega zemeljskega plina.

Dogovor, nakazan v skupni izjavi Trumpa in Junckerja, naj bi uresničila posebna delovna skupina. Z vzpostavitvijo te skupine naj ne bi izgubljali časa, v 120 dneh naj bi pripravila poročilo. Objava je načrtovana do konca novembra, torej po vmesnih volitvah v ZDA.

pm/jes/jes
© STA, 2018