Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Opozorilna vrednost ozona presežena v nekaterih predelih Primorske

Ljubljana, 19. julija - Na merilnih mestih Otlica v Trnovskem gozdu in v Novi Gorici je raven ozona danes opoldne presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso). Merilni mesti sta glede meritev ozona locirani tako, da podatki veljajo za širšo okolico.

Na merilnem mestu Otlica je bila povprečna osemurna raven ozona bila ob tem času 128 mikrogramov na kubični meter, v Novi Gorici pa je znašala 166 mikrogramov na kubični meter.

Na Arsu pričakujejo preseženo opozorilno vrednost ozona še celo popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. Tudi v petek lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času, so napovedali na agenciji.

Visoke ravni ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je vrednost ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporov v času previsokih ravni.

Merilno mesto je glede meritev ozona locirano tako, da podatki veljajo za širšo okolico. Glede na vremensko napoved lahko pričakujemo preseženo opozorilno vrednost ozona še vse popoldne, v večernih urah pa naj bi raven padla. Tudi jutri lahko pričakujemo preseganje opozorilne vrednosti v popoldanskem času.

ago/apo/moz/moz
© STA, 2018