Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Zunanji ministri na Dunaju brez vidnejšega napredka v reševanju iranskega jedrskega sporazuma

Dunaj, 6. julija - Po približno treh urah so se pogovori na ravni zunanjih ministrov glede reševanja iranskega jedrskega sporazuma končali brez vidnejšega napredka.

Avstrija, Dunaj.
Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je v sklepni izjavi po srečanju zunanjih ministrov glede reševanja iranskega jedrskega sporazuma sporočila, da so Iran, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Nemčija in Francija ponovno poudarile svojo obvezo do polnega spoštovanja in učinkovite uresničitve jedrskega sporazuma.
Foto: dpa/STA

Iran, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Nemčija in Francija so ponovno poudarili svojo obvezo do jedrskega sporazuma, je visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini prebrala sklepno izjavo.

Dodala je, da so se strinjali, da je umik sankcij eden od ključnih delov sporazuma, zato nameravajo okrepiti gospodarske odnose z Iranom. Poudarili so praktični vidik reševanja težav, na primer z dvostranskimi dogovori. Po odstopu ZDA od sporazuma pa tudi z blokado ameriških sankcij.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je ocenil, da je bilo srečanje korak naprej, končno odločitev pa bo sprejel Teheran. Kot je pojasnil, morajo evropske države tudi izpolniti svoje obljube.

set/mlj/set
© STA, 2018